Ga naar de inhoud
Actie op scholen

Vader wil zelfmoord jongeren tegengaan: 'Zit je in de shit? Praat!'

Ximena Knol. Beeld © RTL

"Er is niks mis mee om je een keer KUT te voelen, vinden dat je in de SHIT zit en het leven gewoon even KLOTE te vinden." Met die tekst lanceert de stichting Ximena's Vlinder een campagne voor jongeren om te praten over gevoelens. Het doel: minder jongeren die zelfmoord plegen.

Want dat gebeurde vorig jaar juist meer. In 2017 steeg het aantal jongeren dat zelfmoord pleegde flink. "Als kinderen gaan praten als ze al suïcidale gevoelens hebben, is het eigenlijk al te laat", zegt voorzitter van de stichting Randy Knol.

Heb jij vragen over zelfmoord?

Stichting 113 Zelfmoordpreventie: 0900-0113
Openingstijden: 24 uur, 7 dagen per week

Knols dochter Ximena pleegde begin dit jaar zelfmoord. "Praten is levensreddend", zegt hij. "Het idee dat praten mensen op ideeën brengt, is nooit bewezen. Als je er bijtijds bij bent, helpt babbelen heel veel."

Duizenden posters

En dus krijgen vanaf vandaag duizenden middelbare scholen de posters in de mail die hij met zijn stichting ontwierp. "Zit je in de shit? Praat!", staat er op één van de posters. 

Noord-Brabant is als eerste provincie aan de beurt. "Alle 1800 scholen krijgen de posters vandaag." Andere provincies volgen snel. En ook sportclubs en andere verenigingen kunnen ze binnenkort in hun mailbox verwachten. "Maar eerder downloaden en ophangen mag natuurlijk altijd."

Knol wil vooral bereiken dat kinderen het niet meer raar vinden als ze zich een keer niet goed voelen. "Praat tegen een vriend, ouders, een huisarts of docent. Het maakt niet uit, als je maar praat."

'Kinderen schamen zich'

Dat praten een probleem kan zijn bij pubers, beaamt kinderpsycholoog Tischa Neve. "Kinderen schamen zich. Ze denken dat ze de enige zijn die zich slecht voelen en willen hun ouders er niet mee lastigvallen. Het is heel belangrijk dat ze de gevoelens niet opkroppen."

Een
Lees ook
Een sociaal leven en toch eenzaam: 'Ik lig aan het einde van de dag alleen in bed'

Neve vindt het 'absoluut een goed idee om aandacht te blijven geven aan dit onderwerp'. "Ik denk dat we opgeschrikt zijn door een aantal hele nare verhalen waarbij het verkeerd afliep. Dat geeft onrust, bij leerkrachten, en natuurlijk ook bij ouders."

Eenzaam

"Een poster is er om kinderen alert te maken, om het gesprek te openen", zegt Neve. "Als pubers alleen al even tegen elkaar zeggen: 'hé, herken jij dat', dan dat is heel waardevol. Pubers kunnen denken dat ze de enige zijn die zich niet goed voelen. Helemaal in deze tijd waarbij iedereen online laat weten hoe mooi het leven is. Dat kan heel eenzaam zijn. Praten is dan een van de allerbelangrijkste dingen."