Ga naar de inhoud
Mishandeling

Gebrandmerkte scouts voor leven getekend: 'Letters zijn nog altijd zichtbaar'

De drie kinderen die tijdens een scoutingkamp gebrandmerkt werden door hun jeugdleider, hebben een blijvend litteken. De letters FN, naar de scoutinggroep Frans Naerebout, zijn nog altijd zichtbaar. Het OM eiste vandaag zeven maanden celstraf tegen de jeugdleider, waarvan drie voorwaardelijk.

De 23-jarige Mark B. zou het brandijzer naar het kamp hebben meegenomen, in het vuur hebben gehouden en vervolgens tegen de rug van de kinderen hebben geduwd. De letters F en N werden in het lichaam van de slachtoffers gedrukt - twee jongens en een meisje in de leeftijd tussen de 12 en 14 jaar. 

Volgens de officier van justitie heeft de verdachte de drie kinderen zwaar lichamelijk letsel toegebracht. Ze hebben een blijvend litteken. De brandwonden van het eerste slachtoffer waren het ergste. 

"Als ik terugdenk aan het kamp, denk ik vooral aan pijn. Mijn ouders en ik hebben er veel verdriet van gehad", staat in een van de slachtofferverklaringen. De letters FN zijn bij hem nog altijd zichtbaar. 

Kinderen
Lees ook:
Kinderen kregen brandmerk tijdens scoutingkamp: 'Ze schreeuwden het uit'

De kinderen zijn nog steeds lid, laat Scouting Nederland weten. Dat wilden de kinderen zelf ook graag. De verdachte is nooit eerder over de scheef gegaan, volgens Scouting Nederland. Hij is volgens protocol op non-actief gezet. 

De jeugdleider ontkent dat er sprake was van opzet. "Hij had niet door dat het brandijzer warm was", zei zijn advocaat in de rechtbank. Het schreeuwen van de kinderen was onderdeel van het spel. Volgens de advocaat merkte de verdachte niet op dat de kinderen echt pijn hadden. De advocaat vroeg om vrijspraak.