Geboorte

Langer verlof voor kersverse papa: vijf dagen in plaats van twee

26 september 2018 21:32 Aangepast: 27 september 2018 13:44
Beeld © iStock

Het partnerverlof na een geboorte kan volgend jaar van twee naar vijf dagen. De hele Tweede Kamer schaarde zich tijdens een debat achter het plan, hoewel meerdere partijen liever een nog langer ouderschapsverlof hadden gezien.

De vijf vrije dagen voor de partner van de moeder worden volledig betaald. Vanaf 2020 krijgen werknemers in het eerste halfjaar na de geboorte recht op nog eens vijf weken verlof tegen 70 procent van het loon.

Minister Wouter Koolmees (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) is trots over de uitbreiding: "Een grote sprong vooruit." Het is goed voor de band tussen ouder en kind en het is goed voor de positie van vrouwen op de arbeidsmarkt, vindt hij van de Wet invoering extra geboorteverlof (WIEG).

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Verlof voor naaste op sterfbed? 'Je bent met je hoofd niet bij je werk'

Lief en leed

Oppositiepartij SGP plaatste wel een kanttekening. De christelijke partij vindt de vijf weken extra verlof een beetje teveel van het goede. In plaats daarvan ziet de SGP liever de invoering van een week rouwverlof voor werknemers.

"Het overlijden van een geliefde heeft grote impact. Je hoofd staat er dan niet naar om gewoon door te werken'', aldus SGP-Kamerlid Chris Stoffer. "Als we het vaderschapsverlof uitbreiden naar twee weken, zitten we op het Europese gemiddelde en houden we daarnaast ook nog ruimte voor een verlofregeling bij rouw. Als je te veel focust op alleen verlof bij het 'lief', is er geen financiële ruimte meer voor een verlofregeling bij de verwerking van 'leed'."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Ardern is zwanger, ongehuwd en gaat als eerste premier met ouderschapsverlof

RTL Nieuws / ANP

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore