Straling oorzaak van drama Oss? 'Magnetisch veld langs trein gigantisch'

Hoe kon het drama bij de spoorwegovergang in Oss gebeuren? Die vraag moet worden beantwoord door het onderzoek dat nu bezig is. Ooggetuigen vertelden dat de stint op hol sloeg en vervolgens op het spoor terechtkwam. Hoe is dat mogelijk?
Gisteren maakte de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) bekend een onderzoek te starten naar elektromagnetische straling rond de spoorwegovergang. De straling heeft de werking van de elektrische bolderkar mogelijk beïnvloed.
Vooropgesteld: het onderzoek naar het drama is bezig en er is op dit moment niets te concluderen over de oorzaak van het ongeluk. De vraag is hoe de begeleidster op de zogenoemde stint de controle over het voertuig kon verliezen. Bij het ongeluk overleden vier kinderen, een vijfde kind ligt zwaargewond in het ziekenhuis, net als de begeleidster.

Vaker incidenten met stints: kar met kinderen viel stil op spoor Baarn
Magnetisch veld is gigantisch
Technisch adviseur Peter Coppes, die eerder het verband tussen elektromagnetische straling en incidenten met scootmobielen onderzocht, vertelt dat het magnetische veld rond een trein gigantisch is. "Het werkt hetzelfde als bij een elektrische tandenborstel. Dat stompje van de tandenborstel zendt elektromagnetische straling uit. Als er veel stroom wordt gebruikt, is die straling ook heel groot", zegt Coppes.
Honderden kwamen naar de herdenking:
Straling kan de werking van apparaten beïnvloeden: in enkele gevallen kan het zijn dat ze niet goed meer werken of helemaal stilvallen. "Bij een trein bedraagt de stroom die door de rails loopt duizenden ampères. Als die trein remt of gasgeeft, gaan er vele duizenden amperès door de trein. Die stroom loopt door de bovendraad, door de stroomafnemer, dan door regelapparatuur en het aandrijfsysteem. En dan via de wielen terug naar de rails."
Coppes: "Als je vervolgens met een stint of een ander voertuig in de buurt van de rails komt, dan kan het zo zijn, als je daar geen voorzorgsmaatregelen tegen neemt, dat de regeling van het voertuig wordt verstoord."

Ooggetuige van spoorwegongeluk Oss: 'Bakfiets sloeg op hol'
Voorzorgsmaatregelen
Coppes weet door zijn eerdere onderzoek dat elektromagnetische straling scootmobielen kan beïnvloeden. Destijds voldeden er meerdere scootmobielen niet aan de voorschriften. "De bedrading moet op enige wijze worden afgeschermd tegen de elektromagnetische straling. Je moet zorgen voor een goede behuizing."
De problemen met de scootmobielen zijn na zijn onderzoek opgelost.
Niet eerste incident
Het ongeluk in Oss was niet het eerste incident met een stint. Ouders vertellen RTL Nieuws dat er bijvoorbeeld in Baarn twee keer een stint is stilgevallen op het spoor. Bij één van die twee keren zijn de kinderen door de bestuurder en door omstanders uit de stint gehaald.
Coppes vraagt zich daarom af of de problematiek van de scootmobielen ook geldt voor de stints. "Dat er 6 incidenten met stints plaatsvonden, waarvan 4 op een overweg, was voor mij reden om alarm te slaan", zegt hij.