Mensenhandel

Vluchtelingen in Nederland van straat geplukt en gedwongen tot prostitutie

22 september 2018 08:59 Aangepast: 22 september 2018 09:09
Niet de man uit dit verhaal. Beeld © Getty

Het aantal meldingen van gedwongen prostitutie onder buitenlandse mannen is het afgelopen jaar verdubbeld. Het gaat vaak om vluchtelingen die in Nederland worden opgepikt door mensenhandelaren.

Dat blijkt uit onderzoek van Reporter Radio (KRO-NCRV). Het Coördinatiecentrum tegen Mensenhandel (CoMensha) houdt het aantal meldingen van buitenlandse mannen in de gedwongen prostitutie bij. In 2016 waren dat er 34, in 2017 kwamen er 68 meldingen binnen.

Gedwongen prostitutie

Een van de gedwongen prostituees vertelt in het radioprogramma dat hij van Oeganda naar Europa vluchtte. Toen hij in Italië aankwam, werd hij vervolgens misbruikt. "Ze hebben daar walgelijke dingen met me gedaan." Met hulp lukte het hem te vluchten naar Nederland, maar hier gebeurde vervolgens hetzelfde. Hij werd op straat opgepikt door een mensenhandelaar en gedwongen tot seks met andere mannen.

Mannen die in gedwongen prostitutie terechtkomen, zitten vaak in een kwetsbare situatie zonder vaste verblijfstatus. "Papieren worden afgenomen en ze worden in donkere kamers gezet", zegt zorgcoördinator Daniëlle van Went, die onderzoek deed naar kwetsbare groepen en mensenhandel. Met haar collega's sprak ze zeventig jongens die in de omgeving van Eindhoven in de mannenprostitutie zitten.

Haaldelict

Niet alleen vluchtelingen die op straat leven komen in de prostitutie terecht. Ook vluchtelingen in AZC's maken dat mee, bevestigen de zorgcoördinator in Friesland en de belangenorganisatie voor homoseksuelen COC aan Reporter Radio. Ook het Centraal Orgaan voor Asielzoekers vangt deze signalen op.

De precieze aantallen waarom het gaat, zijn onbekend. Wel zijn het aantal meldingen bij CoMensha dus verdubbeld. "Mensenhandel is een haaldelict. Je moet ernaar op zoek gaan om te zien dat het gebeurt", licht directeur Ina Hut toe. 

Gemeenten hebben een belangrijke rol in de strijd tegen mensenhandel, zegt Hut. "Maar het aantal gemeenten dat erkent dat in hun gemeente mensenhandel plaatsvindt en investeert in goede zorgcoördinatie voor slachtoffers van mensenhandel is laag."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore