Onderwijs

Basisscholen spekten spaarrekeningen met 110 miljoen euro

22 september 2018 06:36 Aangepast: 22 september 2018 15:41
Een eerdere lerarenstaking in Rotterdam. Beeld © ANP

Terwijl basisscholen nog steeds acties voeren om meer geld te krijgen voor betere salarissen, konden alle scholen bij elkaar aan het eind van vorig jaar 110 miljoen euro bijschrijven op hun spaarrekeningen.

Dat schrijft het AD op basis van cijfers van de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). "Ik snap er geen fluit van", zegt Jan van de Ven van actiegroep PO in Actie tegen de krant. "Dit keert elk jaar terug en toch krijgen we het probleem niet opgelost. Ik vind het krankzinnig. Dit kun je toch het publiek niet uitleggen?'' 

700 miljoen euro

Basisscholen voeren nog altijd actie om meer geld te krijgen voor lerarensalarissen en om de werkdruk te verlagen. Ze hebben tot nu toe 700 miljoen euro extra gekregen en willen nog een soortgelijk bedrag.

Volgens sectororganisatie PO-Raad is het beeld over de bedragen die scholen hebben liggen vertekend. Scholen begroten voorzichtig, omdat ze pas na afloop van het schooljaar horen hoeveel geld ze precies ontvangen. Volgens de PO-Raad staat 1,1 procent van de totale som die scholen krijgen op spaarrekeningen. De organisatie wil met de besturen van twintig à dertig scholen in gesprek die opvallend veel op hun rekening hebben staan.

Reserves

Het ministerie van Onderwijs ziet dat onderwijsinstellingen de afgelopen jaren meer geld hebben gekregen. Een gezonde bedrijfsvoering is belangrijk, zegt een woordvoerder tegen het AD, maar schoolbesturen moeten niet te veel reserves hebben. "Natuurlijk volgen wij dit nauwgezet. We vinden dat er geen onderwijsgeld onnodig op de bank moet blijven staan.''

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore