Ga naar de inhoud
Veiligheid bieden

Kinderen in rouw: weer bedplassen en pijn in de buik

Kinderen en volwassenen rouwen om het spoordrama. Beeld © ANP

Zo snel mogelijk de dagelijkse gang van zaken weer oppakken. Dat is belangrijk voor de kinderen die met rouw moeten omgaan, zoals in Oss. "Kinderen hebben behoefte aan veiligheid en rust."

Dat zegt Astrid van de Griendt van de GGD Hart voor Brabant, die zich bezighoudt met het organiseren van de nazorg rondom het spoordrama in Oss. Daarbij kwamen vier kinderen om het leven. De GGD zorgde meteen voor een crisisteam van hulpverleners dat kinderen, leerkrachten en ouders op basisschool De Korenaer en kinderdagverblijf Okido bijstaat.

Andere emoties

In een eerste fase na zo'n groot incident reageren kinderen heel verschillend. "Bij kleuters en peuters merk je de eerste dagen misschien niets", vertelt Van de Griendt. "Maar op langere termijn kan het wel gevolgen hebben. Dan kan bijvoorbeeld het bedplassen terugkeren."

Bij oudere kinderen, die zich beter kunnen uitdrukken, verloopt de rouw weer anders. "Ze kunnen zich verantwoordelijk voelen. Die kunnen denken: als dat jongetje bij mij was komen spelen, dan was dit nooit gebeurd. Ze merken het verdriet om zich heen en reageren erop. Soms gaat dat gepaard met fysieke pijn, zoals hoofdpijn of buikpijn."

Pijn
Lees meer:
Pijn Oss door iedereen gevoeld: 'Het had ook jouw kind kunnen zijn'

Als de dagelijkse gang van zaken zo veel mogelijk weer wordt opgepakt, is het wel belangrijk om aandacht te besteden aan het drama dat is gebeurd. Door kringgesprekken bijvoorbeeld, of door gedenkhoekjes in te richten. "Het is belangrijk om te luisteren naar wat de leerlingen zelf aangeven. Als je merkt dat de leerlingen zich niet kunnen concentreren op rekenen, dan kan je de les wat korter maken."

Trein in botsing met bolderkar in Oss

00:44
Bij station Oss-West is een elektrische bolderkar onder een trein terechtgekomen. Daarbij zijn vier kinderen om het leven gekomen.

Bang

Soms lijkt het erop dat het, kort na zo'n ingrijpende gebeurtenis, goed gaat met sommige kinderen. Later kan dan toch iets gebeuren waardoor dat ineens omslaat. "Dat kan het waarschuwingssignaal van een spoorwegovergang zijn, of een vergelijkbaar ongeluk ergens in de wereld", zegt Katja van Mook van de GGD. "Dan worden ze ineens bang."

Volgens Van Mook is het daarom goed om ook op langere termijn het oog te houden op de kinderen, ouders, leerkrachten en andere inwoners van Oss. Dat kan via de schoolarts zijn of via het maatschappelijk werk.