Oss in rouw

Veel vragen na drama met bolderkar in Oss: dit is wat we weten

21 september 2018 12:10 Aangepast: 21 september 2018 13:09
Mensen staan stil bij de bloemenzee bij de spoorwegovergang Beeld © ANP

Een dag na het dramatische ongeluk in Oss is de plek bij de spoorwegovergang veranderd in een bloemenzee. Vier kinderen kwamen bij het ongeluk met de elektrische bolderkar om het leven. Het drama roept veel vragen op. Dit is wat we nu weten.

Wat is er precies gebeurd?

Een begeleider was met vijf kinderen vanuit de voorschoolse opvang onderweg naar de basisschool. Door nog onbekende oorzaak kwamen zij met de elektrische bolderkar, een zogenoemde stint, op de beveiligde spoorwegovergang op het spoor terecht.

De stint werd geschept door een passerende sprinter. Vier kinderen overleden ter plekke. De begeleider en een vijfde kind zijn in zorgwekkende toestand naar het ziekenhuis gebracht. 

Wat weten we over de slachtoffers?

De overleden slachtoffertjes zijn 4, 4, 6 en 8 jaar oud. Een 11-jarig kind en hun begeleider, een vrouw van 32 jaar, raakten zwaargewond. Alle kinderen komen uit Oss, de begeleider uit Heesch.

Twee van de overleden kinderen zijn zusjes. Hun oudere zus ligt gewond in het ziekenhuis. 

Wat is de oorzaak van het ongeluk?

Dat is nog niet duidelijk. De trein die bij het ongeluk betrokken was, had een zogenaamde frontcamera. Die camera heeft beelden gemaakt van het ongeluk. De beelden zijn overgedragen aan de politie en moeten helpen bij het onderzoeken van de oorzaak. 

Een ooggetuige van het dodelijke ongeluk zei gisteren dat de remmen van de elektrische bolderkar het niet deden. "De bestuurster van de bakfiets reed dwars door de slagboom heen", zei ooggetuige Kenny tegen RTL Nieuws. Of de stint inderdaad op hol is geslagen, is onderdeel van het politieonderzoek.

Wat zijn de regels voor het rijden met een stint?

De stint valt wettelijk in de categorie 'bijzondere bromfiets'. Dat betekent dat de bestuurder geen rijbewijs nodig heeft. Als de bolderkar wordt geleverd, krijgen bestuurders wel een cursus aangeboden, maar die is niet verplicht. De stint heeft geen kenteken nodig, maar een verzekeringsplaatje is wel verplicht. De bestuurder en inzittenden zijn niet verplicht een helm te dragen. De stint mag sinds 2012 op de openbare weg.

Hoe bestuur je zo'n elektrische bolderkar?

Er rijden er in Nederland in ieder geval 3000 stints rond. De meeste worden gebruikt in de kinderopvang, maar ze worden ook gebruikt voor pakketbezorging. De bestuurder staat achterop. Om langzaam te rijden moet de knop van de schildpad ingedrukt worden. Er is ook een knop met een haasje: dan gaat de kar een stuk harder. De maximumsnelheid is 17 kilometer per uur. Opgeladen kan de stint 25 kilometer vooruit. Daarna moet de kar weer aan de accu.

Zijn er eerder incidenten geweest met stints?

Ja. Zo heeft kinderopvang Junis in Bodegraven in mei van dit jaar een probleem gehad, bevestigde de directrice gisteren aan RTL Nieuws. De elektrische kar, zonder kinderen erin, viel stil midden op een spoorwegovergang. Er waren problemen met een stekker, bleek later. De medewerkster die de stint bestuurde, kreeg het apparaat met hulp van een collega weer aan de praat, maar stond wel een minuut stil op het spoor. 

Bij RTL Nieuws hebben zich inmiddels meerdere ouders gemeld. Zij spraken onder meer over het stilvallen van stints en gashendels die niet werkten. 

Meerdere kinderopvangcentra in Nederland hebben aangegeven de stints voorlopig niet te gebruiken. Ze willen de uitkomst van het onderzoek naar het ongeluk afwachten.

Brandweerlieden die hulp hebben geboden na het ongeluk tussen een trein en de bakfiets, waarbij vier kinderen zijn omgekomen, bezoeken de spontane herdenking nabij de spoorwegovergang. Brandweerlieden die hulp hebben geboden na het ongeluk tussen een trein en de bakfiets, waarbij vier kinderen zijn omgekomen, bezoeken de spontane herdenking nabij de spoorwegovergang.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore