Ontvoering

Voor het eerst minder kinderen ontvoerd door ouder in vakantie

14 september 2018 05:21 Aangepast: 14 september 2018 05:46
Archieffoto. Beeld © Getty Images

Het aantal kinderen dat in de zomer is ontvoerd door een van de ouders is licht gedaald. 32 kinderen keerden na het einde van deze zomervakantie niet terug naar Nederland. Het is voor het eerst dat dit cijfer daalt. Vorig jaar waren het er nog 36.

Het Centrum Internationale Kinderontvoering (IKO) is voorzichtig optimistisch dat ouders zich meer ervan bewust zijn dat ze samen een beslissing voor een verhuizing moeten nemen. "Wij hopen dat deze trend in de rest van het jaar doorzet. Elk ontvoerd kind is immers één te veel'', zegt directeur Coşkun Çörüz.

Ontvoerd naar Nederland

Meerdere ouders die het kind mee naar het buitenland hebben genomen, verklaarden dat het kind zelf niet zou willen terugkeren naar Nederland. De meeste kinderen werden meegenomen naar Spanje, Turkije (beide vier), Polen en België (drie). De meeste kinderen werden ontvoerd door hun moeder en meer dan de helft is leerplichtig.

Afgelopen zomer werden ook acht kinderen ontvoerd naar Nederland. Ze kwamen uit Zweden, België, Sint-Eustatius, Roemenië en Bulgarije.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Zaak Insiya geen incident: vorig jaar 288 kinderen ontvoerd naar buitenland

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore