Verwarde personen

'Politie heeft nog steeds geen lijst met verwarde personen'

13 september 2018 10:27 Aangepast: 13 september 2018 10:28
Els Borst werd op 8 februari 2014 vermoord. Beeld © ANP

De politie is nog steeds niet in staat een lijst aan te leggen waarop verwarde personen staan. Dat stelt jurist Rein Jan Hoekstra. Met zo’n lijst zou het mogelijk moeten zijn deze mensen in de gaten te houden.

Hoekstra evalueerde wat er misging met de procedures rond Bart van U., de man die Els Borst (2014) vermoordde. Achteraf bleek dat Van U. bij verschillende instanties bekend was. Niemand greep in, ondanks zijn zorgelijke toestand.

5700 verwarde personen

Hoekstra heeft Justitieminister Grapperhaus en de minister van Volksgezondheid De Jonge deze week geïnformeerd over zijn zorgen. Hij concludeert dat de politie nog steeds te weinig informatie krijgt van GGZ-instellingen. Onder de huidige omstandigheden zouden nu 5700 verwarde personen op zo’n lijst komen staan.

Hoekstra vertelde NRC Handelsblad dat er al andere 'lijsten’ bestaan. Winkeliers, horeca en verzekeraars werken al met lijsten waarop onder meer fraudeurs, dieven en wanbetalers staan. Hoekstra: "Het is geen juridisch probleem, maar een probleem van niet samen willen of kunnen werken."

Eind dit  jaar komt Rein Jan Hoekstra met zijn eindconclusies.

Verwarde personen kosten politie veel werk:

De politie besteedt heel veel tijd aan verwarde en overspannen mensen. En het wordt steeds meer.
Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Recordaantal incidenten met verwarde personen

`