Nieuws

Aandeel biotechbedrijf Galapagos schiet omhoog na succesvolle test reumamedicijn

12 september 2018 11:28 Aangepast: 12 september 2018 12:13
Het laboratorium van Galapagos in Leiden. Beeld © ANP

Biotechnologiebedrijf Galapagos ging vanochtend door het dak op de beurs. De koers van het aandeel schoot ruim 15 procent omhoog. Galapagos heeft samen met partner Gilead een studie naar een medicijn tegen reuma succesvol afgesloten. Dat liet het bedrijf gisteren nabeurs weten.

Het gaat om het middel filgotinib dat na tests effectief blijkt. De situatie van patiënten met matige tot ernstige reuma bleek erdoor te verbeteren.

Ook werden er geen nieuwe bijwerkingen van het middel ontdekt. Er wordt nog getest op patiënten met andere vormen van reuma. Het is de eerste keer dat het Nederlands-Belgische bedrijf een uitgebreide test doorstaat.

Hoge verwachtingen

Galapagos heeft op de beurs een waarde van zo'n 5,2 miljard euro. Dat komt vooral door de hoge verwachtingen voor filgotinib. Beleggers hopen dat het medicijn uiteindelijk de markt op kan en uitgroeit tot een commercieel succes.

Er was vanochtend zoveel belangstelling voor Galapagos dat het aandeel door de zogenaamde circuit breakers schoot. Het eerste kwartier stond er daardoor geen koers op de borden. Na een kwartier opende het aandeel ruim 15 procent in de plus.

 

Toelating

Galapagos heeft er vertrouwen in het filgotinib wordt toegelaten tot de Amerikaanse en Europese markt. Uit het onderzoek blijkt dat zich geen ernstige bijwerkingen bij patiënten hebben voorgedaan.

Dat is belangrijk omdat reumapatiënten het langdurig gaan gebruiken en minimale bijwerkingen dan gewenst zijn. Op dit moment heeft Galapagos nog geen medicijnen op de markt.

Risicovolle sector

Voor beleggers blijft een investering in biotechbedrijven een risico, zegt beurscommentator Bart Reijnen. Hij vergelijkt investeren in biotech met een casino.

Vaak komen medicijnen niet op de markt omdat ze niet goedgekeurd worden. De koers van het aandeel stort dan meteen weer in. Een paar jaar geleden was dat het geval bij het bedrijf Pharming.

Beleggers waren dol op het bedrijf omdat ze een revolutionair medicijn op de markt zouden brengen. Uiteindelijk ging dat toch niet door. Bij Galapagos lijkt het er vooralsnog op dat ze heel dicht bij de verkoop van het medicijn filgotinib zijn.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van