Bodypositivity

Gelukkiger met maat 50: 'Schoonheid heeft niets met gewicht te maken'

12 september 2018 15:44 Aangepast: 13 september 2018 16:25
Mayra Louise, blogger. Beeld © Privéfoto

Bijna de helft van de Nederlanders is te dik. Mannen hebben vaker overgewicht dan vrouwen, maar toch zijn vrouwen vaker ontevreden. Tegelijkertijd breidt de tegenbeweging van 'bodypositivity' zich op sociale media steeds verder uit. "Ook modellen met maatje 36 zijn onzeker, dat heeft niks met je gewicht te maken."

Je hoeft niet lang te zoeken of je vindt een van de duizenden influencers die rondingen en 'afwijkende' maten omarmen. Hun posts op Instagram krijgen de hashtags selflove, bodyconfident en bodypositvity mee. Dat wil zeggen: blij zijn met je lijf, hoe je er ook uitziet en vooral ook: respect hebben voor een ander.

De 36-jarige self-love blogger Mayra Louise heeft met haar bijna veertigduizend volgers een behoorlijk bereik op Instagram. Ze post regelmatig trotse foto's van haar lichaam dat niet voldoet aan het standaard 'ideaalbeeld'. Happy is not a dress size is haar motto, maar ooit was dat wel anders.

'Als ik dun ben wordt alles beter'

Van haar elfde tot haar dertigste was Mayra naar eigen zeggen obsessief bezig met eten. "Ik stond ermee op en ging ermee naar bed", vertelt ze. "Ik dacht altijd: als ik dun ben wordt alles beter, dan ben ik echt gelukkig."

Maar jarenlang diëten loste voor haar niks op. "Op mijn dertigste kwam er voor mij een keerpunt. Mijn vader was overleden en mijn relatie was net uit. Pas toen begon ik kritisch te kijken naar waar ik me nou eigenlijk druk over maakte. Ik ontdekte dat geluk niet afhangt van je kledingmaat. Het gaat er juist om hoe je naar jezelf kijkt."  

'Ik wil wel Chanel, maar Chanel wil mij niet'

Een andere uitdrager van de bodypositivity-boodschap is de 41-jarige blogger en stylist onder de naam Style Has No Size, Edith Dohmen. "Vroeger was ik wel eens boos op de high-fashionmerken omdat ze alleen maar kleding in kleine maten verkochten. Dan dacht ik: Ik wil wel Chanel, maar Chanel wil mij niet", vertelt Edith. "Nu probeer ik alles om te zetten in iets positiefs. Ik ga creatief om met alle kleding en zie eigenlijk altijd wel mogelijkheden. Of het nou gaat om maatje 34 of maat 58."  

Onzeker over haar lijf is ze eigenlijk nooit. "Ik ben altijd een grotere vrouw geweest. Ik ben 1.81 meter en heb maat 46, maar voel me daar heel goed over omdat ik lekker in m'n vel zit." Volgens Edith moet kleding nooit een kwelling zijn, ook niet voor maten die afwijken van de standaard. "Ik vind het echt een feest om mezelf en anderen aan te kleden. Fashion is fun." 

Onzekerheid is volgens de blogger nooit gebonden aan gewicht. "Ik heb zoveel modellen gezien met maatje 36 die zo onzeker zijn", zegt Edith. "Schoonheid heeft niks met gewicht te maken. Het zit allemaal tussen je oren."

"Ik denk ook dat ik wel geluk heb dat ik dat van huis uit heb meegekregen", gaat Edith verder. "Mijn moeder had ook geen kleine maat en trok zich nooit ergens wat van aan. Ze maakte alle kleding zich eigen. Ik ben niet anders gewend." 

Bezig zijn met leven

Mayra heeft nog wel eens haar onzekere momenten, maar kan zich er niet meer druk om maken. "Natuurlijk zijn er momenten waarop ik niet lekker in mijn vel zit, maar dat heeft dan niet met mijn gewicht of kledingmaat te maken."  

Zelfverzekerd zijn, zit 'm volgens Mayra in het juist niet bezig zijn met je lijf. "Op dagen dat ik me het beste voel ben ik eigenlijk gewoon niet zo met mijn lijf bezig. Het is een soort relaxtheid. Dan ben ik bezig met leven in plaats van met dat wat ik weeg." 

Edith Dohmen Edith Dohmen

'Plussize is niet speciaal'

"Een vrouw die bodyconfident is kan ik zo herkennen", zegt Edith. "Als je goed in je vel zit straal je meer kracht uit. Maxima is daar voor mij bijvoorbeeld een voorbeeld van. Zij heeft geen maatje 36, maar staat mega in haar kracht. Hetzelfde geldt voor Beyonce." 

Beide vrouwen willen met hun blog en boodschap bijdragen aan een diverser beeld in de media."Eigenlijk vind ik dat het (plussize, red.) niet meer speciaal moet zijn maar omdat het nog steeds niet als normaal wordt beschouwd, blijf ik deze boodschap uitdragen", zegt Mayra. 

"Diversiteit in de modewereld is nog steeds niet vanzelfsprekend. Dat merk je bijvoorbeeld aan de specials over plussize of donkere meiden. Het zou mooi zijn als we het niet meer hoeven te noemen." 

Negatieve comments

Door jezelf zo kwetsbaar op te stellen krijgen de vrouwen naast positieve feedback ook weleens te maken met negatieve reacties. "Dat ik een ongezond voorbeeld ben bijvoorbeeld", vertelt Mayra. "In het begin vond ik dat heel lastig, maar nu denk ik altijd: het zegt veel meer over jou dat je dit zegt. Je weet namelijk helemaal niet of ik gezond ben."

Ook Edith is het daarmee eens. "De BMI is inmiddels wel achterhaald. Ook ik sport namelijk veel en let op mijn voeding. Het zou helpen als die mensen zich eens afvragen wat belangrijker is: 'overgewicht' en heel gelukkig, of geen overgewicht en ongelukkig."  

Voel je goed over je lijf

Wanneer je lijf en je gewicht je ervan weerhoudt om een leuk leven te leiden is het volgens Mayra tijd eens kritisch te kijken wat er aan de hand is. Een paar tips van Mayra en Edith:

  • Als je je onzeker voelt over je lichaam, onderzoek dan eens waar het vandaan komt. Waarom voel je je zo rot en wat zou je kunnen doen om je beter te voelen? 
  • Kijk kritisch naar je socialmediafeed. Volg alleen personen die jou goed laten voelen over jezelf. Social media kan je op een heel negatieve manier gebruiken, door een ideaalbeeld te volgen en jezelf daarmee te martelen. Je kan ook kiezen voor vrouwen die je positief inspireren.
  • Omring jezelf met mensen die positief zijn. 
  • Probeer niet negatief te vergelijken. Denk niet: o die jurk staat mij niet, maar denk: die jurk zou mij vast ook goed staan. Haal jezelf niet naar beneden zonder reden. 
  • Kijk eens hoe veroordelend je over straat loopt en probeer dat af te leren. Als je zo veroordelend bent naar anderen, ben je dat waarschijnlijk ook naar jezelf. 
  • Ben eens wat liever voor je medemens en geef eens een compliment, daar wordt de wereld een stuk mooier van.
Miniatuurvoorbeeld
Cijfers

Bijna helft Nederlanders (veel) te dik: 4 op de 10 vrouwen niet blij met gewicht

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore