Vrijwilligerswerk

Jozien kookte voor vluchtelingen Calais: 'Extreme uitzichtloosheid en verveling'

11 september 2018 20:52 Aangepast: 11 september 2018 20:57

​​​​​​​"Dat in Noord-Frankrijk, op maar drie uur rijden van hier, kinderen in een vluchtelingenkamp zitten onder erbarmelijke en uitzichtloze omstandigheden, dat vind ik ongelooflijk." De 29-jarige Jozien uit Nijmegen besloot er iets aan te doen, en kookte voor migranten in het Franse Duinkerke, in de buurt van Calais. Het kamp werd vlak daarna volledig ontruimd.

Jozien besloot te helpen in Noord-Frankrijk. Jozien besloot te helpen in Noord-Frankrijk.

Duinkerke ligt in Noord-Frankrijk naast Calais. Daar kan per trein door de tunnel of met de boot de oversteek worden gemaakt naar Groot-Brittannië. Jarenlang verzamelden zich daar duizenden migranten die aan boord van een boot of vrachtwagen probeerden te klimmen. Het enorme  geïmproviseerde kamp werd 'de jungle van Calais' genoemd. Dat kamp werd twee jaar geleden ontruimd.

Toch zijn er nog altijd vluchtelingen die daar hun kans afwachten voor de oversteek. "In Calais zijn het er zo'n 200 en in het nabijgelegen Duinkerke zo'n 500", vertelt Jozien.

Vluchtelingen in de 'jungle' van Calais. Vluchtelingen in de 'jungle' van Calais.

"Ik weet dat het een beetje 'lame' klinkt, maar ik wilde iets doen. Dat gebeurde nadat ik de Britse humoristische podcast van The Guilty Feminist luisterde. Dat is een grappige podcast over serieuze onderwerpen. Een aflevering ging over de nog steeds schrijnende situatie in de kampen bij Calais, waar veel kinderen wonen, terwijl de winter in aantocht is. Je moet er niet aan denken."

Waardigheid van de mensen

De oorspronkelijk uit Vlissingen afkomstige Jozien kon niet stil thuis blijven zitten. "Wat moet je dan? Het gaat gewoon om de waardigheid van die mensen. Terwijl er een politieke oplossing wordt gezocht, moet er iets aan hun situatie worden gedaan. Je kan mensen niet laten doodvriezen of doodhongeren. En zo dichtbij. In Noord-Frankrijk."

Jozien meldt zich op 28 augustus aan bij de Britse hulporganisatie de Refugee Community Kitchen. Ze gaat aan de slag in de keuken. "Als je weinig ervaring hebt met humanitair werk, zoals ik, dan is de keuken een goede plek om te beginnen. Ik moest veel leren, bijvoorbeeld dat ik absoluut niet zomaar foto's mag maken samen met de vluchtelingen in het kamp. Foto's kunnen vluchtelingen in de problemen brengen."

Jungle van Calais

Het vluchtelingenkamp bij Calais, ook wel de jungle van Calais genoemd, werd in oktober 2016 ontruimd. De oproerpolitie greep stevig in. De geïmproviseerde huisjes en tenten werden vernietigd en de meer dan 7000 vluchtelingen werden over andere kampen in Frankrijk verdeeld. Niet lang na die ontruiming kwamen er weer migranten naar Calais om daar de oversteek te wagen naar Groot-Brittannië. Om die toeloop te ontmoedigen, ontruimt de politie op onregelmatige tijden de kampen. De tenten worden dan ingenomen of vernield.

De Nijmeegse is onder de indruk van wat ze ziet. "Het was gek om te zien hoe gemilitariseerd het er allemaal uitziet rond de kampen. De oproerpolitie loopt in volle uitrusting rond, te zwaaien met hun knuppels. Ook hebben ze peperspray bij zich. Er hangt een heel grimmig sfeertje."

Jozien kookt met andere vrijwilligers, vooral Britten, en brengt daarna het voedsel in een grote bus naar het kamp. Ze merkt dat de sfeer op het kamp dan verandert. "De sfeer wordt dan opeens zachter. De mensen vormen direct een grote rij. En het het is niet alleen eten geven, het is ook een sociaal moment. Er is tijd voor menselijk contact, een praatje maken. Het is niet alleen bakjes met eten dumpen en weer weggaan."

Ze ziet schrijnende dingen tijdens haar werk. "Er kwam een man naar me toe die zei dat het de eerste maaltijd was die hij in 24 uur kreeg. Dat vond ik wel hartverscheurend." Ze leeft mee met de kinderen die ze ziet. "Die hebben de hele dag niets te doen. Er is extreme uitzichtloosheid en verveling. En Groot-Brittannië is het Walhalla. Gelukkig is er een soort schoolbus, waar de kinderen kunnen knutselen en een beetje les krijgen."

De tekening van de beroemde Britse straatartiest Banksy bij het strand van Calais. De tekening van de beroemde Britse straatartiest Banksy bij het strand van Calais.

Bij de kampen is een bekende tekening van de Britse straatartiest Banksy. Die geeft volgens Jozien de situatie goed weer. "Het is een tekening van een meisje dat door een verrekijker tuurt. Op de verrekijker zit een gier. Dat vond ik zo goed getroffen."

Twee dagen nadat Jozien is vertrokken, werd het kamp ontruimd door de politie. "Het is volledig ontruimd en veel tentjes zijn door de politie in beslag genomen."

`