Hulp aan terroristen

Rutte over hulp aan terroristen: 'Eerst uitzoeken, dan conclusies'

11 september 2018 15:22 Aangepast: 11 september 2018 16:37
Soldaten van het regeringsleger trekken naar het front (archieffoto). Beeld © AFP

Het kabinet gaat 'heel goed uitzoeken' wat er mogelijk is misgegaan met de steun aan verschillende groepen in Syrië. Volgens Nieuwsuur en Trouw is die hulp onder meer in handen gekomen van een groep die door het Openbaar Ministerie als terroristisch is bestempeld.

Het OM noemt Jabhat al-Shamiya, zoals de groep heet, 'salafistisch en jihadistisch'. De groepering streeft volgens het OM naar 'de oprichting van een kalifaat'. Het OM vervolgt op dit moment een Nederlandse man, omdat hij is uitgereisd naar Syrië en daar heeft deelgenomen aan Jabhat al-Shamiya.

Voertuigen en communicatieapparatuur

De premier wilde verder niet ingaan op de beschuldigingen. "We gaan het eerst uitzoeken en dan conclusies trekken." Er wordt volgens Rutte gekeken of de controle op de uitgaven beter had gemoeten en naar welke groepen de hulp is gegaan. Het steunprogramma, dat in 2015 begon, is begin dit jaar stopgezet.

Nederland gaf in die periode voor 25 miljoen euro steun aan 22 rebellengroepen in Syrië. Ze kregen geen wapens, maar zaken als voertuigen, communicatieapparatuur, uniformen en tenten. Zo moest voorkomen worden dat extremisten of het Syrische regime de overhand zouden krijgen en de gematigde oppositie zou verdwijnen.

`