Geld

Meeste rijkaards in Laren: zoveel miljonairs telt jouw gemeente

11 september 2018 11:00 Aangepast: 11 september 2018 15:12
In Bloemendaal is één op de tien gezinnen miljonair Beeld © ANP

In Nederland wonen 112.000 miljonairsgezinnen, het grootste aantal sinds 2006. Dat onderzocht het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS). Waar wonen die miljonairs?

Het CBS bekeek het aantal miljonairs op basis van de meest recente cijfers uit 2016. Daarbij hebben ze gekeken naar het vermogen van huishoudens, zonder de waarde van hun huis mee te nemen.

Hoeveel miljonairs wonen er in jouw gemeente?

Druk op een gemeente om het aantal miljonairsgezinnen te zien. (Het kan zijn dat de kaart in de app niet getoond wordt, druk dan hier om hem te bekijken.)

De grootste concentratie miljonairs vind je precies waar je ze zou verwachten: in het Gooi. In Blaricum is één op de tien huishoudens miljonair, in Laren is dat zelfs bijna elf procent.

Andere bekende miljonairsdorpen hebben een vergelijkbaar percentage, zoals Bloemendaal (tien procent), Wassenaar (8,9 procent) en Rozendaal (6,3 procent.)

Op provincieniveau wonen in Zeeland de meeste miljonairsgezinnen, bijvoorbeeld in Sluis (3,4 procent) en Veere (3,3 procent). Dat klinkt verrassend, maar niet alleen beroemdheden en bankiers zijn miljonair: één op de vijf miljonairs is boer. Bovendien hebben gemeenten met weinig inwoners al sneller een hoog percentage als er een paar miljonairs wonen.

In Amsterdam zie je het omgekeerde: daar wonen in absolute aantallen de meeste miljonairsgezinnen, bijna 6.000, maar zij vormen maar 1,3 procent van het totale inwonertal van de stad.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`