Ga naar de inhoud
Leasefiets

Voor paar euro per maand een fiets van de zaak: vaste bijtelling wordt zeven procent

Beeld © Archieffoto ANP

De regels voor een fiets van de zaak worden een stuk eenvoudiger. Voor privégebruik van een leasefiets moet je voortaan zeven procent van de waarde bij je inkomen optellen, zo maakt het kabinet op Prinsjesdag bekend. " Daar worden we erg vrolijk van", zegt Steven van Eijck van de RAI Vereniging.

De huidige regels zijn te ingewikkeld. Als je een leasefiets hebt, moet je precies het aantal kilometers bijhouden dat je privé fietst en welk voordeel je daarvan hebt. Kosten voor onderhoud, reparatie en eventueel stroomverbruik mag je daar weer van aftrekken. Dit levert zo'n papierwinkel op dat bijna niemand aan een leasefiets begint.

Aantrekkelijker om te fietsen

In het voorjaar maakte staatssecretaris Snel van Financiën al bekend dat hij de regels wil vereenvoudigen: "Wij willen graag mensen uit de auto op de fiets krijgen. Met een simpele regeling wordt het hopelijk voor werkgevers een stuk aantrekkelijker om medewerkers op de fiets naar het werk te laten gaan."

Net als voor de leaseauto gaat voor het privégebruik van de leasefiets een vaste bijtelling gelden. Voor de leasefiets wordt dat een bijtelling van zeven procent van de waarde van de fiets, maakt het kabinet op Prinsjesdag bekend. Een e-bike van 2000 euro kost je dan afhankelijk van je inkomen tussen de 4,33 en 5,75 euro per maand. Voor een iets duurdere lease-pedelec (3500 euro) moet je rekenen op een bijtelling van 7,50 tot 10 euro per maand.

'Hoge aanschafprijs vaak drempel' 

Belangenorganisaties RAI Vereniging, Bovag, ANWB, de fietsersbond, leaseclub VNA en Natuur en Milieu pleiten al langer voor simpelere regels voor de leasefiets. " Dit is heel goed nieuws", reageert Bovag-woordvoerder Paul de Waal. Vooral bij een elektrische fiets of een pedelec is de hoge aanschafprijs vaak een drempel. Volgens deze organisaties zijn veel mensen bereid om de fiets te kiezen als dat fiscaal eenvoudiger wordt. Steven van Eijck (RAI Vereniging): "We weten dat het werkt." 

Tot 2014 was er de bedrijfsfietsenregeling. De btw van een fiets tot 750 euro was volledig aftrekbaar. Van de regeling werd veel gebruik gemaakt. In 2013 ging het om 17 procent van de nieuw verkochte fietsen, in 2014 zelfs 19 procent. Sindsdien valt de aanschaf van een leasefiets onder de werkkostenregeling.