Wat eraan vooraf ging

Na tien jaar eindelijk duidelijkheid voor Howick en Lili, ze mogen blijven

08 september 2018 21:00 Aangepast: 08 september 2018 21:14

Na maanden gesteggel is het toch gebeurd: de Armeense kinderen Lili en Howick mogen in Nederland blijven. De tieners, van 12 en 13, hoopten daar al maanden op. Maar staatssecretaris Harbers (VVD), die over asielzaken gaat, hield voet bij stuk.

Toch besloot hij vandaag alsnog zijn speciale bevoegdheid te gebruiken: de kinderen kregen toestemming hier te blijven wonen.

De kinderen kwamen in mei 2008 naar Nederland met hun moeder. Sinds probeerden ze asiel te krijgen. Maar de moeder kwam, na jaren van procederen, niet in aanmerking voor asiel. Armenië wordt als veilig land gezien. De moeder procedeerde na iedere afwijzing door. Vorig jaar augustus werd ze zonder haar kinderen uitgezet. 

'Moeder besloot zelf zonder kinderen te vertrekken'

Dat leidde tot veel kritiek. "Onmenselijk", zo luidde het en "een beschaafd land doet zoiets niet." Volgens staatssecretaris Klaas Dijkhoff had de moeder zelf de afweging gemaakt om niet samen met de kinderen te vertrekken. Haar kinderen doken onder en konden later terecht bij een bevriend opvanggezin.

In augustus dit jaar besliste de Raad van State dat ze toch mochten worden uitgezet. Ook dat besluit mobiliseerde weer een groot aantal mensen, experts en politici die vonden dat de kinderen hier thuis hoorden. In Armenië zouden ze niet op hun plaats zijn: ze spreken de taal niet en er is geen geschikte huisvesting.

Op de nacht voordat de kinderen moesten vertrekken liepen de twee weg uit het huis waar ze toen verbleven. De politie riep mensen op mee te zoeken en onder meer dat was uiteindelijk wat Harbers toch op andere gedachten lijkt te hebben bracht. De twee mogen blijven. 

,,Achter de schermen is ontzettend hard gewerkt om dit voor elkaar te krijgen'', aldus een opgeluchte Joël Voordewind van kabinetspartij ChristenUnie. Even later doken de twee weer op. Waar ze zijn geweest is niet duidelijk.

De kinderen kwamen als peuter naar ons land, in 2008. De asielaanvraag van de Armeense moeder werd telkens afgewezen maar ze verzette zich tegen vertrek. Lili en Howick woonden in Amersfoort en gingen daar naar school.

Of de moeder nu, bijvoorbeeld onder het mom van gezinshereniging, alsnog weer naar ons land kan komen, is onduidelijk. Het ministerie wil hierover inhoudelijk niets zeggen.

Moeder moet het laten bezinken

Tegenover het AD laat de moeder weten opgelucht te zijn. "Ik geloof het wel maar moet het nog laten bezinken. het is heel onverwacht'', zegt ze. De krant filmde het eerste gesprek tussen moeder en kinderen nadat het nieuws naar buiten kwam.

De moeder praat eerst met haar zoon Howick en ze vraagt wanneer hij het nieuws hoorde. "Ik ben net thuis, tien minuten. Onderweg naar huis zeiden een paar mensen: jullie mogen blijven hè. Ik wist er niets van en toen dacht ik, oh oké', zegt hij tegen zijn moeder. "Toen ik thuis kwam hoorde ik het zeker.'' Zijn moeder vraagt of hij het nieuws wel gelooft. "Iedereen zegt het, dus het moet wel zo zijn.''

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore