Tieners mogen blijven

Weggelopen Howick en Lili in goede gezondheid gevonden

08 september 2018 16:55 Aangepast: 08 september 2018 20:07
Beeld © ANP

De Armeense kinderen Howick en Lili zijn weer terecht. Dat bevestigt hun advocaat Flip Schüller. Vanmiddag werd duidelijk dat de tieners in Nederland mogen blijven.

Howick (13) en Lili (12) zouden vanochtend worden uitgezet naar Armenië, net als hun moeder vorig jaar, nadat de rechtbank in Amsterdam gisteren had bepaald dat hun uitzetting door mag gaan.

De twee verlieten gisteravond plotseling hun opvangadres in Wijchen. Ze vertrokken te voet. Het was onduidelijk waar de kinderen waren en of ze waren ondergedoken. Dat ze toch mogen blijven, komt door 'actuele ontwikkelingen in de zaak', volgens het ministerie van Justitie en Veiligheid.

Zorgen over veiligheid

Volgens de politie waren er grote zorgen over de veiligheid van de twee kinderen, die in een emotionele situatie verdwenen waren. Er wordt onderzocht of er strafbare dingen met de kinderen zijn gebeurd tijdens hun vermissing. Om die reden worden ze verhoord, laat de politie weten. Daarna worden ze overgedragen aan hun voogd.

Moeder vorig jaar al uitgezet

Het afgelopen jaar trok hun zaak veel belangstelling. De moeder kwam, na jaren van procederen, niet in aanmerking voor asiel in ons land en werd vorig jaar augustus al zonder haar kinderen uitgezet. Dat leidde tot veel kritiek. "Onmenselijk", zo luidde het en "een beschaafd land doet zoiets niet." Volgens staatssecretaris Klaas Dijkhoff had de moeder zelf de afweging gemaakt om niet samen met de kinderen te vertrekken. Haar kinderen doken onder en konden later terecht bij een bevriend opvanggezin.

In augustus dit jaar besliste de Raad van State dat ze toch mochten worden uitgezet. Ook dat besluit mobiliseerde weer een groot aantal mensen, experts en politici die vonden dat de kinderen hier thuis hoorden. In Armenië zouden ze niet op hun plaats zijn: ze spreken de taal niet en er is geen geschikte huisvesting.

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore