Tieners mogen blijven

Advocaat Lili en Howick: 'Blij dat Harbers tot inkeer is gekomen'

08 september 2018 16:27 Aangepast: 08 september 2018 19:10
Howick en Lili, die naar Armenië uitgezet zouden worden. Beeld © ANP Foto

"Fantastisch nieuws dat Lili en Howick in Nederland mogen blijven." Dat zegt Patricia Scholtes, de advocate die de belangen van de kinderen behartigt.

"We zijn heel blij dat staatssecretaris Mark Harbers van Justitie en Veiligheid tot inkeer is gekomen en heeft besloten dat de kinderen niet uitgeleverd worden aan Armenië."

Lili en Howick verdwenen gisteravond toen ze bij hun grootouders in Wijchen waren. Ze zouden vanmorgen op het vliegtuig naar Armenië worden gezet.

Zover kwam het niet. Eerder vanmiddag werd bekend dat de kinderen toch in Nederland mogen blijven. Dit maakte het ministerie van Justitie en Veiligheid bekend. 

Ook opluchting bij coalitiepartijen

Ook in de Tweede Kamer overheerst opluchting over het nieuws dat Lili en Howick toch in Nederland mogen blijven. Het besluit van staatssecretaris Mark Harbers (Immigratie) kan bijna Kamerbreed op instemming rekenen.

"Ik ben blij dat de staatssecretaris dit besluit heeft genomen. Het welzijn van de kinderen dreigde vandaag in gevaar te raken. Dat staat uiteindelijk voorop. Ik hoop dat de kinderen rust gegund wordt. Daarnaast roep ik het kabinet op: laten we lessen trekken", reageert Alexander Pechtold van D66.

'Einde aan onzekerheid'

ChristenUnie Tweede Kamerlid Joël Voordewind: “Eindelijk duidelijkheid: Howick en Lili mogen blijven! Daarmee komt een einde aan alle onzekerheid van de afgelopen tijd. Achter de schermen is ontzettend hard gewerkt om dit voor elkaar te krijgen, ik dank staatssecretaris Harbers dat hij nu dit besluit heeft genomen. Zaak is nu dat Howick en Lili rust krijgen en hun leven weer kunnen oppakken. Ik wens hen en hun omgeving alles toe wat ze daarbij nodig hebben."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore