Ga naar de inhoud
Opluchting

Howick en Lili mogen toch in Nederland blijven

Lili en Howick Beeld © RTL Nieuws

De Armeense kinderen Howick en Lili mogen in Nederland blijven. Dat meldt het ministerie van Justitie en Veiligheid. Dat komt door 'actuele ontwikkelingen in de zaak'. Waar de kinderen op de moment zijn, is nog niet duidelijk.

Howick (13) en Lili (12) zouden vanochtend worden uitgezet naar Armenië, net als hun moeder vorig jaar, nadat de rechtbank in Amsterdam gisteren had bepaald dat hun uitzetting door mag gaan.

Weggelopen 

De twee verlieten gisteravond plotseling hun opvangadres in Wijchen. Ze vertrokken te voet. Het was onduidelijk waar de kinderen waren en of ze waren ondergedoken. De politie maakte zich zorgen over de veiligheid van de twee en riep Nederlanders op om naar ze uit te kijken. 

"In de zaak van de kinderen Lili en Howick heeft de Nederlandse overheid samen met de Armeense autoriteiten alles gedaan wat mocht worden verwacht om een solide opvang in Armenië te regelen. Armenië is een veilig land waar de kinderen met hun moeder kunnen worden herenigd'', aldus het ministerie.

"Actuele ontwikkelingen die zich in deze zaak de afgelopen uren hebben voorgedaan hebben er echter toe geleid dat het welzijn en de veiligheid van de kinderen niet meer voldoende kunnen worden gewaarborgd. De staatssecretaris heeft daarom, alles overwegend, besloten dat de kinderen in Nederland mogen blijven. De betrokken instanties doen er alles aan om te weten te komen of de kinderen nu veilig zijn en waar zij zijn.''

Een asielprocedure van tien jaar

"Het zijn D66 en ChristenUnie geweest die de situatie onhoudbaar achtten", zegt politiek verslaggever Floor Bremer. "Een klopjacht op twee gevluchte kinderen, dat is op geen enkele manier te verantwoorden. Daarom is de druk op staatssecretaris Harbers opgevoerd."