Uitzetting Lili en Howick

Voogdijmedewerker was bij Howick en Lili toen ze wegliepen

08 september 2018 11:57 Aangepast: 08 september 2018 12:32
Lili en Howick tijdens de zitting van de Raad van State over hun asielprocedure. Beeld © ANP Foto

Lili en Howick liepen vannacht weg onder toeziend oog van voogdijinstelling Nidos. Er was een medewerker aanwezig in het pleeggezin waar de tieners verbleven.

Dat bevestigt woordvoerder Elsbeth Faber van Nidos aan RTL Nieuws. Vanochtend zouden Howick en Lili worden uitgezet naar Armenië, maar de twee liepen gisteravond weg. "Ook voor ons kwam dat als een enorme verrassing", zegt Faber. "We hebben geen idee waar ze momenteel zijn."

Howick (13) en Lili (12) waren expres in een pleeggezin ondergebracht. "Op de menselijke manier, we wilden ze niet voor vertrek in een detentiecentrum laten slapen", zegt Faber. De woonplaats van het pleeggezin wil ze niet bekendmaken.

Afgewezen

De politie is nog steeds naar ze op zoek. Hoe het verder gaat als de tieners weer zijn gevonden, weet Faber niet. "Dat is een goede vraag. We moeten dan een nieuw plan maken."

De rechtbank in Amsterdam bepaalde gisteren dat de uitzetting van Lili en Howick naar Armenië door mag gaan. De advocaat van de tieners had een procedure aangespannen om te voorkomen dat ze zouden worden uitgezet. De rechter heeft dat verzoek afgewezen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore