Ga naar de inhoud
Jos B.

Jos B. is in Nederland, dit gaat er nu gebeuren

Jos B.

Jos B. is geland op Nederlandse bodem. B. stapte vanmiddag op een vliegtuig dat hem van Barcelona naar Nederland bracht.

De officier van justitie had bij de rechtbank al een vordering tot 'rauwelijkse bewaring' ingediend die door de rechter is toegewezen. Dit betekent dat de rechter-commissaris een rechterlijk oordeel heeft gegeven over de verdenking die er nu tegen Jos B. is. Hij oordeelde dat er ernstige bezwaren tegen de verdachte zijn en dat de verdachte na zijn aanhouding meteen in voorlopige hechtenis kon worden genomen.

Jos B. wordt nu maximaal 14 dagen in bewaring gesteld.

Binnen 24 uur wordt de verdachte gehoord door de rechter-commissaris. Daarna vinden de verhoren van de politie plaats

Spaanse politie geeft beelden vrij van arrestatie Jos B.

00:23
Te zien is hoe de verdachte van de moord op Nicky Verstappen met handboeien om in een politieauto wordt gezet.

B. heeft zoals iedereen recht op een advocaat. "Als je geen eigen advocaat hebt, heb je recht op een piketadvocaat", zegt Soeteman. "Diegene wordt benaderd met de vraag of hij B. als cliënt wil nemen." 

Krijgen van een advocaat

De advocaat kan weigeren. Als de advocaat de cliënt accepteert, gaat hij in gesprek met B. en wijst hem op zijn rechten. Ook gaat hij mee naar het verhoor.

Advocaten
Lees meer
Advocaten in de rij om Jos B. te verdedigen: 'Ook ik zou ja zeggen'

Het kan ook zijn dat B. een specifieke advocaat wil. "Hij kan bijvoorbeeld tegen de politie zeggen: ik wil advocaat Soeteman. De politie kan Soeteman dan bellen, zeggen dat B. hem wil. Het is dan geen piketadvocaat, als Jos hem niet kan betalen dan betaalt de overheid het pro-deotarief."

Maximaal 110 dagen voorarrest

Na de voorlopige hechtenis beslist de rechtbank of B. nog langer vast blijft zitten. Deze 'gevangenhouding', zoals dat heet, duurt maximaal 90 dagen.

Het voorarrest kan daarmee in totaal 110 dagen duren. Het OM: "In de wet is vastgelegd dat wanneer de verdachte 110 dagen in voorarrest heeft vastgezeten, de strafzaak op zitting moet worden gebracht." 

Pro forma

Maar, als het onderzoek dan nog niet is afgerond, wordt de zaak pro forma behandeld. Er is dan nog geen inhoudelijke behandeling, maar de verdachte kan dan wel langer worden vastgehouden.

Als het onderzoek is afgerond, wordt besloten of en wanneer de zaak inhoudelijk wordt behandeld en welke strafeis er komt.