Slaapzalen verdwijnen

Samen patiënt in ziekenhuis, nu een stel: 'Zo blij dat we op dezelfde kamer kwamen'

06 september 2018 15:10 Aangepast: 06 september 2018 15:44
Alma en Twan Beeld © Privéfoto

In het vernieuwde Erasmus MC in Rotterdam dat vandaag wordt geopend, zijn slaapzalen verleden tijd. Daar worden alle patiënten in een eenpersoonskamer geplaatst. Op die manier hebben ze meer privacy en rust, maar ongezellig is het wel. Alma uit Tilburg ontmoette de liefde van haar leven in zo’n slaapzaal.

Alle patiënten van het vernieuwde ziekenhuis verhuizen vandaag naar een eenpersoonskamer. Zalen met vier bedden bestaan niet meer in het complex. De filosofie hierachter: de patiënt staat centraal. Als Alma (41) en Twan (44) tien jaar geleden in een eenpersoonskamer waren geplaatst, hadden ze elkaar waarschijnlijk nooit ontmoet.

'Lagen we samen een potje te janken'

"Ik werd met buikklachten naar het ziekenhuis gebracht en kwam op een vierpersoonszaal te liggen. In het bed naast me lag Twan, de enige andere op die zaal", vertelt Alma aan RTL Nieuws. Twan had net zoals Alma een darmziekte. 

Het duurde niet lang voor de twee lief en leed met elkaar deelden. "Als de dokters iets aan mij vertelden dan luisterde hij mee en andersom was dat ook zo. Dan vulden we elkaar vervolgens aan als er familie langskwam." Maar het was ook gewoon heel vaak heel gezellig. "Tijdens carnaval hebben we bijvoorbeeld de hele kamer versierd met ballonnen en slingers."

Hossen zat er voor de twee alleen niet in. "We waren tegelijkertijd zo ziek dat we ook echt steun aan elkaar hebben gehad. Lagen we daar samen even flink een potje te janken. Dan lieten we dat gewoon gebeuren en vrolijkten elkaar vervolgens op."

Een slaapzaal in een ziekenhuis. Een slaapzaal in een ziekenhuis.

Tien jaar contact gehouden

De vonk sprong volgens Alma toen nog niet over. "Er was echt geen sprake van romantiek. Hij had ook een vrouw waar ik het goed mee kon vinden. We waren niks meer dan hele goede vrienden." Na twee weken mocht Twan naar huis, terwijl Alma nog vijf weken moest blijven. "We hebben telefoonnummers uitgewisseld omdat het ons leuk leek om nog een keer af te spreken."

Pas toen Twans relatie drie jaar geleden over ging, bloeide er iets romantisch op. "We hebben in die tien jaar altijd contact gehouden. We bezochten elkaars verjaardagen, familiefeestjes, dat soort dingen", vertelt Alma. "Een paar jaar geleden is Twan gescheiden. Toen stond ik op een avond alleen te koken en besloot hem op te bellen en uit te nodigen. Hij kwam langs en sindsdien ging ik onze relatie ineens heel anders bekijken."

'We zeggen nooit: stel je niet aan' 

Twan en Alma zijn nu twee jaar samen. Inmiddels zijn de twee stabiel en hebben ze leren leven met hun chronische darmziekte. "Het fijne is dat hij mij heel goed begrijpt. Hij zeurt ook niet als ik ineens naar het toilet moet wanneer we in de stad lopen. We zullen nooit zeggen: stel je niet aan."

Tot op de dag van vandaag is Alma blij dat ze tijdens haar ziekenhuisopname in 2008 niet op een eenpersoonskamer lag. "Ik denk dat fijn contact met medepatiënten echt bevorderlijk kan zijn voor je herstel." Wel kan ze zich voorstellen dat als je erg ziek bent, je geen behoefte hebt aan contact met vreemden. "Ik heb op een gegeven moment nog even op de intensive care gelegen. Ik was toen zo ziek dat ik het echt niet had getrokken als er iemand naast me lag. Dan heb je gewoon geen zin om te praten of behoefte aan iemand anders." 

Behalve aan Twan dan. "Ja, wel aan Twan. Wat dat betreft heb ik ook gewoon heel erg veel geluk gehad."

Het Erasmus MC in Rotterdam heeft alleen nog eenpersoonskamers. Het Erasmus MC in Rotterdam heeft alleen nog eenpersoonskamers.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore