Aanslag Amsterdam

Advocaat Jawed S.: 'Het is een heel simpele actie geweest'

05 september 2018 10:20 Aangepast: 05 september 2018 17:44
Een foto van het Facebookprofiel van Jawed S.

Jawed S. heeft niet geprobeerd om Geert Wilders te doden. Zo ver was hij niet georganiseerd. Dat zegt zijn advocaat Simon van der Woude tegen RTL Nieuws. "Het was een heel simpele actie van een eenling."

S. richtte zijn woede niet puur op Wilders, stelt Van der Woude. Wel beschouwt hij de video met beelden van Mohammed die de PVV-politicus in 2015 publiceerde, als 'een grote belediging ten aanzien van de profeet'.

Bovendien zouden op de cartoonwedstrijd die de PVV-politicus wilde organiseren waarschijnlijk meer beelden van de profeet worden getoond. "Dat heeft hem getriggerd om nu te komen", zegt Van der Woude. Vermoedelijk had S. gemist dat Wilders de wedstrijd een dag voor de aanval had afgeblazen.

Toeval

Afgelopen vrijdagavond stak de 19-jarige Afghaan Jawed S. uit het niets twee Amerikaanse toeristen neer op Amsterdam Centraal Station. Of S. meerdere slachtoffers wilde maken, weet de advocaat niet. S. werd binnen enkele seconden na zijn aanval door de politie neergeschoten. 

Advocaat Simon van der Woude over Jawed S.:

'Het was een actie van een eenling', zegt advocaat Simon van der Woude.

Ook is niet duidelijk hoe lang S. op het station heeft rondgelopen voor hij tot zijn aanval overging en waarom hij juist de twee Amerikanen uitkoos. "Het lijkt toeval te zijn." 

Testament

De advocaat is nu een aantal keer bij S. geweest. Volgens Van der Woude heeft S. een testament in Duitsland achtergelaten en hield hij er sterk rekening mee dat hij zijn aanval niet zou overleven. Wat er in zijn testament staat, weet de advocaat niet.

Jawed S. Jawed S.

Of S. teleurgesteld of opgelucht is met de afloop van zijn aanval, kan Van der Woude niet zeggen. "Daar heeft hij zich niet over uitgelaten. Wel is hij rustig en niet gestrest." Maandag werd duidelijk dat hij in ieder geval nog twee weken blijft vastzitten.

Asiel

S. heeft volgens Van der Woude ongeveer drie jaar geleden in Duitsland asiel aangevraagd.

"Hij gaat daar naar school en spreekt redelijk goed Duits. In Duitsland heeft hij zich nooit schuldig gemaakt aan enig strafbaar feit en is niet bij de politie bekend. Hij is moslim en bezoekt de moskee regelmatig. Hij heeft verklaard dat zijn ouders overleden zijn en dat voor hem vier dingen belangrijk zijn: Allah, de islam, de Koran en de profeet Mohammed."

Volgens de politie liep S. voor de aanslag doelloos rond op het station

Jawed S. werd door een politieman gespot toen hij ogenschijnlijk doelloos rondliep op het station.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore