Ga naar de inhoud
Vermist in Noorwegen

Noorse politie schaalt zoekactie vermiste Arjen Kamphuis op

Arjen Kamphuis Beeld © Dennis van Zuijlekom

De Noorse politie heeft een speciale eenheid ingezet in de zoektocht naar de vermiste Nederlander Arjen Kamphuis. De 47-jarige Amsterdammer werd twee weken geleden voor het laatst gezien in het noorden van Noorwegen.

De politie gaat vooralsnog niet uit van een misdrijf, maar zet nu wel de speciale eenheid Kripos in bij de zoektocht. Kripos is een eenheid die onderzoek doet naar georganiseerde criminaliteit en wordt ingezet bij vermissingen.

'Hij heeft daar vaker gewandeld'

Kamphuis is een ervaren hiker. "We vermoeden dat hij daar in de regio is gaan hiken. Het is een bekende hikingspot, met heel ruig terrein", zegt een vriendin van Kamphuis. De Amsterdammer is vaker in het gebied geweest om te wandelen, er wonen nauwelijks mensen. Op 20 augustus checkt Kamphuis uit bij een hotel in Bodø en sindsdien is hij spoorloos.

Noorse
Lees meer
Noorse politie start onderzoek naar vermiste Arjen Kamphuis

Kamphuis is een expert op het gebied van internetveiligheid en waarschuwde voor de gevaren van internetspionage. Hij werkte samen met verschillende klokkenluiders en was ook betrokken bij WikiLeaks. Oprichter Julian Assange kent hij persoonlijk. Toch denkt de politie niet meteen dat Kamphuis' verdwijning iets te maken heeft met zijn werk.

Een eerdere tweet van Wikileaks over de vermissing van Kamphuis werd ruim tweeduizend keer gedeeld.