Buitenland

Waarom China van eenkindpolitiek naar tweekinderenpolitiek gaat

29 oktober 2015 16:46 Aangepast: 29 oktober 2015 16:52
Beeld © AFP

Goed nieuws voor Chinezen die twee kinderen willen: dat mag vanaf vandaag. Maar zitten de Chinezen daar wel op te wachten? Acht vragen over het 'geboortebeleid' van China.

1. Waarom is de eenkindpolitiek ingevoerd?
Het eenkindbeleid werd ingesteld in 1979 om de Chinese bevolking en de vraag naar water en andere levensmiddelen terug te dringen.  

2. Werd het tot vandaag echt zo strikt gehandhaafd? 
De autoriteiten konden hard ingrijpen als mensen de regels overtraden. Moeders werden gedwongen tot abortus. Stellen die illegaal een tweede kind kregen, werden onder druk gezet: het tweede kind mocht zich niet inschrijven bij de gemeente tenzij de ouders zich lieten steriliseren. 

De regels werden de laatste jaren wel wat versoepeld. Vanaf 2013 mochten ouders twee kinderen krijgen als de vader of moeder zelf enig kind is.

3. Waarom heeft de Chinese overheid nu besloten over te gaan naar een 'tweekinderenpolitiek'? 
Dat is vooral een economische afweging, vertelt correspondent Marije Vlaskamp op RTL Z: "China vergrijst in een hoog tempo. Er is straks een enorm tekort aan jonge mensen op de arbeidsmarkt om de economie draaiende te houden. Er moeten er ook genoeg zijn om over een jaar of 20 al die ouderen te kunnen verzorgen. De Chinese overheid heeft enorm lang geaarzeld: ze zaten gevangen in de angst dat Chinezen zich, zodra ze meer kinderen willen hebben, als gekken gaan voortplanten."

4. Is dat een terechte angst? 
Het lijkt erop van niet. Toen de Chinese overheid het eenkindbeleid versoepelde, breidden fabrikanten van babyproducten fors uit en maakten ziekenhuizen noodplannen om miljoenen extra bevallingen in goede banen te leiden. Maar dat was allemaal niet nodig, want anderhalf jaar na de versoepeling viel de voorspelde babyboom zwaar tegen. Er werden 2 miljoen extra kinderen verwacht, maar de teller bleef steken bij 1 miljoen. Chinezen bleken niet zo veel zin te hebben in een tweede kind. 

5. Waarom niet dan? 
Duur onderwijs, milieuvervuiling en stress: allemaal redenen om het bij eentje te houden. Vlaskamp sprak er afgelopen voorjaar met een Chinees stel over. Moeder Tan had toen net haar tweede kind gekregen. Ze was een uitzondering, vertelde ze: "Er is geen collega van me die aan een tweede denkt, iedereen vindt dat ze nu al onder druk staan om rond te komen."

Ook vader Tan vond dat de kwaliteit van leven na een tweede kind dramatisch afneemt: "Echt dramatisch. Meer monden, minder geld. Daarom was zelfs mijn moeder zorgelijk over ons plan voor een tweede kind."

Bekijk Vlaskamps reportage van afgelopen voorjaar: 

6. Daarom zal de angst voor een enorme geboortegolf wel zijn afgenomen? 
Ja, waarschijnlijk is dat voor de communistische partij wel een aanleiding geweest om de eenkindpolitiek af te schaffen. Chinese politici opperden al om de eenkindpolitiek af te schaffen toen bleek dat de geboortegolf tegenviel na de versoepeling van de regels. 

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`