Nieuws

Nieuw cao-voorstel voor politie: loonsverhoging van 7 procent

23 juli 2018 14:09 Aangepast: 23 juli 2018 14:46
Archieffoto. Beeld © ANP

De cao-acties van de politiebonden lijken hun vruchten af te werken. Als het aan de minister van Justitie en Veiligheid en korpschef Erik Akerboom ligt, gaan agenten 7 procent meer verdienen, krijgen ze een eenmalige uitkering van 500 euro en meer invloed op hun eigen rooster.

Het voorstel van minister Ferd Grapperhaus en de korpschef is vandaag naar de vakbonden verstuurd.

Geen bekeuringen

De politie en vakbonden steggelen al weken met elkaar over de cao, die voor 65.000 politiemedewerkers moet gaan gelden. De afgelopen tijd lagen de onderhandelingen stil en voerden de agenten actie, onder meer door geen bekeuringen uit te schrijven.

Met het nieuwe voorstel roepen Akerboom en Grapperhaus de vakbonden op terug om tafel te komen. "Wij denken dat dit brede aanbod over de capaciteit, keuzevrijheid en het loonbod de vakbonden voldoende vertrouwen moet geven het gesprek weer aan te gaan", aldus de minister en korpschef.

Politieagenten willen meer verdienen en een lagere werkdruk:

 

Zijn hun eisen terecht?

Meer dan salaris

Gerrit van de Kamp, voorzitter van de politievakbond ACP zegt het voorstel goed te gaan lezen, bestuderen en aan de achterban voor te leggen. Hij verwacht woensdagavond of donderdagavond met een reactie te komen. Hij wil al wel kwijt dat het de politiemedewerkers om veel meer gaat dan het salaris. "De werkdruk is torenhoog. De medewerkers willen meer capaciteit en flexibiliteit. Het zwaartepunt ligt zeker niet bij meer geld", aldus Van de Kamp.

De politievakbonden staakten eerder deze maand de cao-onderhandelingen omdat ze boos waren dat de werkgever in hun ogen niet de juiste oplossing zoekt om de rooster- en werkdruk omlaag te krijgen. Ze vinden ook dat ze te weinig waardering krijgen.

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore