De reddingspoging om het Thaise voetbalteam en hun coach uit een grot te halen, is vanmorgen begonnen. De operatie zal enkele dagen duren en is erg ingewikkeld. Hoe ziet de redding eruit?
Gisteren gaf een Australische dokter groen licht: alle kinderen zijn mentaal en lichamelijk fit genoeg om de tocht naar de uitgang te maken. Ook de ouders van de twaalf voetballertjes gaven toestemming aan de reddingswerkers om aan de operatie te beginnen.
Buddy diving
"Het is nu of nooit", zei het hoofd van de reddingsoperatie Narongsak Osottanakorn tijdens een persconferentie. Er wordt in het gebied een storm verwacht en het is begonnen met hard regenen, waardoor het waterpeil weer zal stijgen. "Als we op de regen wachten, worden de omstandigheden nooit meer zo perfect als nu."
De operatie gaat aan de hand van "buddy diving", een methode die vaker gebruikt wordt door grotduikers. Hierbij wordt elke jongen begeleid door twee duikers. Eén voor één zullen de jongens gered worden, een tocht die zo'n elf uur zal duren.
Zo ziet de grot er van binnen uit:
Op beelden van reddingswerkers is goed te zien hoe nauw sommige gangen zijn.
De jongens krijgen allemaal een gezichtsmasker op die het hele gezicht bedekt. Reddingswerkers hebben eerder een touw door de hele grot aangelegd, zodat de route naar de uitgang op de tast gevolgd kan worden. Het water is op veel plekken namelijk erg troebel.
Thai government releases graphic about #thamluangcaverescue . Full face masks; 2 divers accompanying 1 boy; guided by rope. When facing a very narrow path, they will release the tank from back and slowly roll tank & guide the boy through. They walk from Chamber 3 to mouth of cave pic.twitter.com/pLUKa8lHfd
— Nick Beake (@Beaking_News) 8 juli 2018
Wanneer er een smal pad is, wordt de luchttank die de duikers op hun rug hebben, losgemaakt. De tank wordt langzaam naar voren gerold door de duikers, terwijl ze tegelijkertijd het kind door het water navigeren.
Het moeilijkste punt zit op 1,7 kilometer van waar de jongens zijn gevonden. Daar is een t-splitsing waar de doorgang erg krap is. De gang gaat hier eerst omhoog en dan weer naar beneden. Je komt hier alleen langs door je door de opening te wringen, meldt VTM.
Zo krap is het in de grot:
Tight areas of #ThailandCaveRescue requires scuba divers to take off equipment
This takes extra time & experience
Many of the boys don;t know how to swim &also weak (lack of moving &food)
Rainy predicted soon, cave will fill#CaveRescue #ThaiCaveRescue #Geology #EarthScience pic.twitter.com/mJBoGr0jPX— NESTA-US-- (@NESTA_US) 7 juli 2018
Als ze voorbij dat punt zijn, moeten ze nog 1 kilometer afleggen naar een grotkamer waar een basiskamp is opgezet. Vanaf die plek is het nog bijna 2 kilometer tot de uitgang, maar dat stuk zou niet meer gevaarlijk zijn.
De jongens zijn opgedeeld in vier groepen. De coach gaat met de laatste groep mee. Om aan te sterken kregen de jongens energy gels met daarin veel proteïnen. In brieven vertelden de jongens en hun coach eerder dat ze in goede gezondheid zijn en zin hebben om weer naar huis te gaan.
In totaal zullen achttien duikers het voetbalteam begeleiden. Daarvan zijn dertien duikers afkomstig uit het buitenland en vijf van de Thaise Navy SEALs.
Verwacht wordt dat rond vier uur vanmiddag Nederlandse tijd de eerste jongens uit de grot zijn.
Hoe raakten de jongens ingesloten?
Na een training op 23 juni besloten de voetballers, die tussen de elf en zestien jaar oud zijn, om samen met hun coach de grot Tham Luang in te gaan. Door de moessonregen steeg het water in de grot echter snel en raakte de groep ingesloten. Om droog te blijven werden ze genoodzaakt steeds verder de grot in te gaan naar droger, hoger gelegen gebied.
Door hun vlucht voor het water belandde het team uiteindelijk op meer dan vier kilometer afstand van de uitgang van de grot, waar ze na tien dagen werden gevonden door duikers.
Ekapol Chathawong, de 25-jarige voetbalcoach, was tien jaar lang een Boeddhistische monnik en heeft de jongens leren mediteren om rustig te blijven.
Meer op rtlnieuws.nl: