Ga naar de inhoud
Gezondheid

Levensgevaarlijk chloormiddel nog steeds te koop als 'medicijn'

MMS wordt door natuurgenezers verkocht als medicijn. Beeld © RTL

Een gevaarlijk chloormiddel, vergelijkbaar met gootsteenontstopper, wordt door natuurgenezers in ons land verkocht als medicijn. Een alarmerend rapport hierover is bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) een jaar lang in de la blijven liggen.

In maart 2017 waarschuwde het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) voor 'acute' en 'ernstige gezondheidsrisico’s, vooral voor kwetsbare patiënten en baby's'. Maar de toezichthouder greep pas vorige maand in, blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws.

Zo prijzen natuurgenezers het 'wondermiddel' aan:

Intussen zijn de omstreden middelen nog steeds verkrijgbaar, blijkt als RTL Nieuws MMS (Miracle Mineral Solution) zelf wil bestellen. MMS is een waterzuiveringsproduct, bedoeld om vervuild water te reinigen op plekken waar geen schoon drinkwater voorhanden is. Maar natuurgenezers menen dat het middel werkt als medicijn tegen onder andere kanker, lyme, autisme en aids. 

Leverfalen en bloedverzuring 

De risico’s van het product zijn al jaren bij de NVWA bekend. In 2010 waarschuwde de toezichthouder consumenten om het middel niet te kopen. In 2013 belandde een volwassen vrouw op de intensive care van een Nederlands ziekenhuis met acuut leverfalen en bloedverzuring. Ze had in de drie weken daarvoor MMS gebruikt.

MMS wordt ook aan kinderen gegeven, omdat natuurgenezers denken dat het autisme geneest. In Nederland hebben een vader en moeder hun kind het middel langdurig laten drinken. Overdag moesten ieder uur druppels van het middel worden toegediend. De ouders vroegen de kinderdagopvang om daar hetzelfde te doen. Het is niet duidelijk wat de gevolgen zijn geweest.

Kan dodelijk zijn

MMS bestaat uit twee vloeibare middelen die door de gebruiker moeten worden gemengd. Dan ontstaat het zeer giftige chloordioxide. Dat kan bij contact met de huid al schadelijk zijn. “Wie dit drinkt, kan brandwonden krijgen in de maag, nierfalen, leverfalen en een lage bloeddruk. Het kan ook dodelijk zijn”, weet toxicoloog Martin van den Berg van de Universiteit Utrecht.

Zo kocht RTL Nieuws het 'wondermiddel'

Het blijkt kinderlijk eenvoudig het gevaarlijke chloormiddel MMS te kopen. Dat kan nota bene in een webwinkel waarvan de NVWA al een jaar weet dat die het middel verkoopt. We bellen de handelaar op en zeggen dat we last hebben van maag- en darmklachten. De handelaar verzekert ons dat MMS gebruikt kan worden tegen deze kwaal.

We krijgen per e-mail instructies over hoe we dat moeten gebruiken. We moeten de vloeistoffen mengen en verdunnen met water. "In geval van ziekten en aandoeningen doet u dit tot er volledig herstel is opgetreden", lezen we in de handleiding die hij ons geeft. Telefonisch vertelt de verkoper: "Je ontgift jezelf van virussen en parasieten. Vervolgens help je het lichaam zichzelf genezen." Het is verboden om als verkoper te zeggen dat een middel een medische werking heeft als dat product niet geregistreerd staat als geneesmiddel.  

NVWA grijpt niet in

De NVWA weet dat deze verkoper het middel aanprijst als geneesmiddel, maar grijpt niet in, zo blijkt uit emailverkeer tussen de verkoper en de NVWA. Zo kregen de inspecteurs bij een bezoek vorige maand een handleiding mee van de verkoper. Die stond volgens de inspectie vol met medische claims.

Maar toen de verkoper na de inspectie een aangepaste handleiding stuurde, schreven de inspecteurs van de NVWA hem dat ze alleen de aangepaste handleiding zullen beoordelen. "Het door u meegegeven exemplaar komt daarmee te vervallen", mailde de inspecteur.  

Lyme en maag- en darmklachten

Bij een biologisch geneeskundig praktijk in Limburg bestellen we ook een MMS-midel. Telefonisch wordt het aan ons als geneesmiddel verkocht. Wanneer we het middel ophalen, bevestigt de verkoopster de geneeskrachtige werking van het middel: "Bij Lyme kun je het ook gebruiken, maar dat is dan niet maar één pakje." Ook vertelt ze ons dat het gebruikt kan worden bij maag- en darmklachten. "Normaal gezien moet je het dan langer slikken."

'Pure kwakzalverij' 

Toxicoloog Martin van den Berg is verbijsterd als hij hoort dat deze gevaarlijke middelen te koop zijn en sommige varianten zelfs nog zijn toegestaan. "Het is levensgevaarlijk, dit is pure kwakzalverij." In maart van dit jaar kondigde de NVWA aan 'om het in de handel brengen van voor de volksgezondheid schadelijke MMS-producten aan banden te leggen'.

De NVWA vroeg de minister van Volksgezondheid om wetgeving te maken die het in de handel brengen van MMS voorkomt. Het ministerie laat ons desgevraagd weten dat dat niet nodig is: "Er is al nationale wetgeving die de verkoop van gevaarlijke MMS verbiedt", aldus een woordvoerder. Toch blijven gevaarlijke MMS-producten verkocht worden.

'Het is een soort religie'

Op internet wemelt het van de MMS-gebruikers die beweren dat MMS wel degelijk effectief is tegen ziektes. "Maar daar is geen enkel bewijs voor. Het is een soort religie, zou ik zeggen. Er is altijd wel een markt voor dit soort middelen", zegt Antoinette van Riel van het Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum (NVIC).

De SP en VVD vinden de verkoop onverantwoord en willen opheldering van de minister. "We hebben vaker gezien dat de NVWA niet direct handelt op momenten van constatering. Dat is zeer zorgelijk en kan tot grove fouten leiden", zegt Tweede Kamerlid Helma Lodders (VVD).

Verkoper blijft achter middel staan

De twee verkopers van het middel laten desgevraagd weten dat ze MMS 'niet hebben aangeprezen als geneesmiddel'. Een van de verkopers, Steven, laat RTL Nieuws weten dat hij achter het middel blijft staan: "Wat opvalt bij het gebruik van MMS in het lichaam is de bijzondere potentie van chloordioxide en natriumchloriet om gezondheid bevorderend te werken." Zijn volledige reactie leest u hier.

In een reactie zegt de NVWA dat het opzetten van een inspectietraject enige tijd in beslag neemt. De volledige reactie van de toezichthouder leest u hier.

Meer op rtlnieuws.nl:
Wanhopige patiënten gebruiken gevaarlijk chloormiddel. Dit is waarom