Ga naar de inhoud
Nieuws

De Nederlandse podcast komt op: 'Je moet wel gevonden worden'

Beeld © Getty

Intiemer dan radio en zelf de controle over wat je waar en wanneer luistert: de podcast verovert de harten van veel Nederlanders. Niet gek, er duiken de laatste maanden steeds meer podcasts op van eigen bodem. En die zijn in trek.

De bakermat van de podcast ligt in Amerika, waar Apple de techniek in 2005 als eerst grote speler uitrolde via iTunes. Hoewel in feite niet meer dan een audio-bestandje dat je via een feed binnenkrijgt en gratis en voor niets (offline) kunt afspelen, groeide de podcast daar uit tot een serieuze business met intussen ruim 525.000 actieve programma's.  

In de VS steeg het aantal downloads de laatste jaren van 7 miljard in 2014 naar 13,7 miljard vorig jaar. Eenzelfde ontwikkeling, zij het in bescheidenere aantallen, is zichtbaar in ons land. Er duiken bovendien steeds meer Nederlandstalige producties op.

Hollands glorie  

Dat is voor een groot deel te danken aan Tim de Gier en Anne Janssens. Iets meer dan een jaar geleden startten zij Dag en Nacht Media, het eerste Nederlandse bedrijf dat zich volledig op het produceren van podcasts richt. 

"We wilden de podcast vooral uit het wereldje van de zolderkamers trekken", vertelt De Gier. "Dat doen we door een eigen netwerk op te bouwen en de kwaliteit steeds verder verhogen." En die plannen komen op stoom, de afgelopen maanden steeg het aantal Nederlandse programma's van vier naar vijftien en belangrijker: het aantal luisteraars groeit flink.

De Gier: "De luistercijfers groeien aardig door. We zijn van gemiddeld 40.000 naar 700.000 downloads per maand gegaan. Naast populaire buitenlandse producties, is er een grote groep mensen die ook graag Nederlandse podcasts wil horen."

Geen verrassingen

De stijging past in de trend van selectiever media-gebruik, zegt Mark Deuze, hoogleraar Mediastudies aan de Universiteit van Amsterdam. "We zijn steeds minder bereid om verrast te worden. De podcast is een manier om zelf de controle te houden wat je luistert, én ze voegen iets toe met veel kwalitatief hoogwaardige producties."

De luisteraar gaat volgens hem vaker op zoek naar specifieke content. Al is er voor veel mensen nog wel een drempel te nemen. "Al is het simpel in gebruik, je moet de wereld van podcasts wel leren kennen. Het vergt een paar extra handelingen, waarin de gemiddelde consument geen zin in heeft", aldus Deuze, die de podcast uiteindelijk geen massapubliek ziet trekken.

Zichtbaar zijn

Dat het wat moeite kost, beaamt De Gier. "Je moet je best doen om je favoriete podcasts te vinden. En als maker moet je wel gevonden worden, door overal zichtbaar te zijn op de goede netwerken, de juiste keywords gebruiken en veel recensies verzamelen."

Daarvoor maakt Dag en Nacht gebruik van de diensten van ART19, een snelgroeiend techbedrijf uit Silicon Valley die hun podcasts verspreiden over andere platforms. De Gier: "Zelf willen wij gewoon blijven produceren. De volgende grote stap is het bouwen van een studio. Voor het ontvangen van gastsprekers en voor mensen die het leuk vinden om langs te komen en de opnames te bekijken."

Populaire podcasts van eigen bodem: deze 10 moet je horen

  • De Willem Podcast: Harry Lensink en Marian Husken volgen het dossier Willem Holleeder al jaren op de voet en praten je bij over de laatste ontwikkelingen.
  • Echt Gebeurd: mensen vertellen bijzondere en vaak grappige verhalen over wat zij hebben meegemaakt, ingeleid door cabaratiers Micha Wertheim en Paulien Cornelisse. 
  • Onbehaarde Apen: wekelijkse portie wetenschap met Lucas Brouwers, Hendrik Spiering en Gemma Venhuizen.
  • De Wereld: politieke gasten schuiven aan bij de vlijmscherpe BNR-commentator Bernard Hammelburg voor analyses over de internationale politiek.
  • De Rode Lantaarn: de eerste uit de koker van Dag en Nacht, met vermakelijke anekdotes en ontleding van de koers door wielrenfanaten en 'bankzitters' Dudok, De Gier en Seriese. In diezelfde categorie is ook Live Slow, Ride Fast met de eigenzinnige profrenner Laurens ten Dam zeer zeker de moeite waard.
  • Haagse Zaken: wekelijks bijgepraat worden over het reilen en zeilen op en om het Binnenhof met NRC-host Lamyae Aharouay.
  • Een Podcast over Media: meeluisteren met de boeiende mediagesprekken van vrienden Alexander Klöpping en Ernst-Jan Pfauth en hun gasten.
  • Cheft: Culinair journalist Hiske Versprille (Volkskrant, tot voor kort Parool) in gesprek met invloedrijke chef-koks.
  • TPOdcast​: de tegendraadse blik van Roderick Veelo en Bert Brussen op de actualiteit.
BRIGHT is verhuisd!

Voor alle nieuwe en oude content van Bright,
klik op de link.

Ga naar Bright.nl