Buitenland

'Vrouwelijke vacatures: niet 'm/v' maar loodgieter/loodgietster'

04 november 2015 03:52 Aangepast: 04 november 2015 07:21
Beeld © ANP

'Bouwbedrijf zoekt timmerman/timmervrouw'. Het klinkt misschien gek, maar de gemiddelde vrouw zal sneller op zo'n vacature reageren, dan op vacatures waarin slechts de mannelijke variant van beroepen wordt vermeld. Dat blijkt uit Belgisch onderzoek.

Vrouwen solliciteren minder snel als in een vacature wordt gevraagd om een 'loodgieter (m/v)'. Zoek dus liever naar een 'loodgieter/loodgietster'. Of nog beter 'loodgietster/loodgieter', zeggen onderzoekers van de Universiteit Antwerpen en de ­Karel de Grote-Hogeschool in het Nieuwsblad. "Zo kunnen we ons gemakkelijker voorstellen dat ook vrouwen een mannelijk beroep succesvol uitoefenen. Gebruik ook vrouwelijke termen als gepassioneerd, in plaats van het meer mannelijke ondernemend."

Woordgebruik cruciaal
De arbeidsmarkt in België heeft sterke behoefte aan loodgieters, heftruckchauffeurs en andere technische beroepen. "Het tekort kan worden opgelost door die beroepen aantrekkelijker te maken voor vrouwen", denken de onderzoekers. Het woordgebruik is daarbij ­cruciaal: "Want als je vacatures van mannen­beroepen vervrouwelijkt, willen ook dames solliciteren."

 

`