Aankoop Rembrandts

Staat en Rijksmuseum kopen Rembrandts voor 160 miljoen

21 september 2015 08:55 Aangepast: 30 september 2015 14:07
Beeld © Foto's Art Market Monitor

Twee schilderijen van Rembrandt die in het bezit zijn van een Franse bankiersfamilie komen terug naar Nederland.

Het kabinet en het Rijksmuseum in Amsterdam leggen daarvoor samen 160 miljoen euro op tafel, zegt een woordvoerder van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

Het gaat om de huwelijksportretten van Maerten Soolmans en Oopjen Coppit. Rembrandt schilderde de portretten in het begin van zijn carrière. Over de verkoop van het cultureel erfgoed, waarvoor een voorlopig contract is getekend, is de afgelopen weken onderhandeld.

POLL: Twee Rembrandts voor 160 miljoen: fantastisch of belachelijk?

De werken waren de afgelopen jaren eigendom van de Franse tak van de bankiersfamilie Rothschild. Op verzoek van een groot deel van de Tweede Kamer heeft het kabinet de helpende hand toegestoken, zegt een woordvoerder.

'Broer en zus van Nachtwacht'
De werken uit 1634 worden ook wel 'broer en zus van de Nachtwacht' genoemd. Volgens de Telegraaf betaalt het kabinet 80 miljoen, voor de andere 80 miljoen gaat het Rijksmuseum op zoek. 

"Het Rijksmuseum vindt het fantastisch dat de regering zich gaat inzetten om deze topstukken naar Nederland terug te brengen", zegt het museum in een reactie. "Gezien de hoogte van het bedrag zal het Rijksmuseum alles op alles zetten om de benodigde middelen bijeen te brengen om beide portretten te verwerven." Er is al met particulieren gesproken en de Vereniging Rembrandt betaalt er ook aan mee.

Meer op rtlnieuws.nl:

 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore