Nederland

De 100 gevaarlijkste kruispunten

02 januari 2010 18:36 Aangepast: 02 januari 2010 19:47

Het kruispunt Boterdiep en Korreweg in de stad Groningen is het gevaarlijkste kruispunt van Nederland. In de afgelopen drie jaar gebeurde daar 14 ongelukken waarbij iemand gewond raakte.


Het op één na gevaarlijkste kruispunt ligt in Heerhugowaard: Bevelandsweg en Zuidtangent. Daar vonden 13 ongevallen plaats, vielen 16 gewonden en 1 persoon kwam om het leven. Op plaats drie een kruispunt in Hilversum, met 12 ongevallen waarbij weggebruikers letsel opliepen: Bosdrift en Gijsbrecht van Amstelstraat. Dat blijkt uit een inventarisatie van RTL Nieuws op basis van gegevens van Rijkswaterstaat.

Het onderzoek richtte zich op kruispunten binnen de bebouwde kom waar in de afgelopen 3 jaar ongevallen plaatsvonden. Op die kruisingen vinden wekelijks aanrijdingen plaats en is ook het aantal bijna-ongelukken hoog. De ranglijst die RTL Nieuws samenstelde, richtte zich alleen op die kruispunten waar in de afgelopen jaren door ongevallen weggebruikers letsel opliepen of zelfs zijn overleden.

Wat opvalt is dat in de top tien maar liefst 6 keer een Noord-Hollandse stad voorkomt: Heerhugowaard, Hilversum, Haarlem, Amsterdam (2x) en Hoorn. Daarbij moet wel gezegd worden dat de provincie Noord-Holland niet verantwoordelijk is voor de verkeersveiligheid binnen steden. Dat zijn de gemeentebesturen wel.

Veilig Verkeer Nederland roept gemeenten op meer werk te maken van de veiligheid op de gevaarlijke kruispunten. Als een gemeente geen geld in kas heeft om bepaalde gevaarlijke situaties opnieuw in te delen, dan kan tijdelijk een bewustwordingscampagne soelaas bieden. Op sommige 'levensgevaarlijke kruispunten' kunnen gemeenten bijvoorbeeld plaatsen.

RTL Nieuws ging na of de gemeenten met de 15 gevaarlijkste kruispunten plannen hebben om de verkeersituatie veiliger te maken.

`