Nederland

450.000 mensen met winterdepressie

09 maart 2010 13:12 Aangepast: 09 maart 2010 16:36

De zon brak de afgelopen dagen weer wat vaker door. En dat is goed nieuws voor mensen met een winterdip.

Licht je antwoord toe

Klinisch psycholoog Ybe Meesters, specialist op het gebied van winterdepressies, beantwoordt vijf vragen over de winterblues.

Wat zijn de kenmerken van winterblues of een winterdepressie?

"De belangrijkste symptomen zijn somberheid, veel behoefte aan slaap en vermoeidheid. Er is een verschil tussen winterblues en -depressie. In ongeveer 450.000 gevallen, dat is bijna 3 procent van de bevolking, groeit deze 'blues' uit tot een winterdepressie. Bij winterdepressies zijn de kenmerken hetzelfde, maar ernstiger."

Hoe is de zo'n seizoensgebonden blues of depressie te verklaren?

"Mensen hebben zonlicht nodig. Wanneer de dagen korter worden en er dus minder zonlicht is, krijgen mensen eerder last van depressieverschijnselen. De symptomen versterken vaak de klachten. Iemand die zich somber en vermoeid voelt, brengt langer door in bed, waardoor hij of zij nog minder zonlicht krijgt."

Het is een lange en strenge winter geweest. Betekent dit dat er meer mensen met depressieklachten waren dan in andere jaren?

"Nee. De strengheid van de winter heeft niets met de klachten te maken. Het aantal uren dat de zon op is, is immers elk jaar hetzelfde. Wel is er een verschil aan te geven wat betreft het begin en het einde van de klachten. In het najaar van 2009 zette de winter vroeg in, waardoor mensen zich eerder meldden met klachten."

Wie hebben er vooral last van?

Het zijn vooral vrouwen in hun vruchtbare periode, tussen de 13 en 55 jaar dus, die met klachten kampen. Waarom deze groep oververtegenwoordigd is, is niet duidelijk. Het aantal vrouwen dat deze klachten heeft, is vier keer zo hoog als het aantal mannen."

Hoe is de winterblues de volgende winter te voorkomen?

"Emigreren. Nee, even serieus: Voorkomen van de winterblues is moeilijk. Veel naar buiten gaan en zoveel mogelijk daglicht opnemen kan helpen. Ook kun je lichttherapie volgen. Daarmee wordt een patiënt vijf dagen lang, drie kwartier blootgesteld aan een kunstzon, zonder de warmte en de UV-straling. Dat is de meest gangbare behandelmethode. Maar niet iedereen is daar gevoelig voor. Er zijn ook medicijnen beschikbaar tegen de klacht. Een paar dagen zonlicht kan de klachten al verhelpen. Maar kans op terugval is er ook, als het weer daarna weer slecht wordt."

RTLNieuws.nl

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore