Nederland

Onderscheidingen voor heldenmoed

14 april 2010 17:15 Aangepast: 14 april 2010 22:03

Koningin Beatrix heeft 15 militairen onderscheiden voor hun heldendaden in Afghanistan.

Geheim

De militairen ontvangen kregen de onderscheiding uit handen van demissionair minister van Defensie Eimert van Middelkoop. Voor tien militairen gebeurde dat in een openbare ceremonie; de andere vijf zitten bij het Korps Commandotroepen of het Korps Mariniers, waardoor hun identiteit geheim moet blijven.

Verschillen

De onderscheidingen zijn toegekend voor bijzonder dapper of moedig handelen tijdens de inzet in Afghanistan. De verhalen achter de onderscheidingen verschillen sterk, net als de achtergrond van de militairen.

Bronzen Kruizen

Kapitein Maarten van het wapen der infanterie

Eenheid: Korps Commandotroepen

Kapitein Maarten leidde in 2007 vier ploegen van de Special Task Force Unit Viper. Toen de Battlegroup in Chora in een zwaar gevecht verwikkeld raakte met de vijand, besloot hij met zijn ploegen de Baluchi-vallei in te trekken en de voorbereide vijand aan te vallen.

Alle details

Kapitein der mariniers Christiaan Dwarshuis

Eenheid: Korps Mariniers

Kapitein Dwarshuis voerde onder zeer zware omstandigheden het commando over post Khyber. Hij begeleidde een Afghaanse legereenheid en nam deel aan gevechten, waarbij hij moed, besluitvaardigheid en voorbeeldig leiderschap toonde.

Alle details

Kapitein Sander van het wapen der infanterie

Eenheid: Korps Commandotroepen

Kapitein Sander gaf in 2007 leiding aan een van de vier VIPER-ploegen. Toen de Battlegroup in 2007 in Chora in een zwaar gevecht verwikkeld raakte, besloten deze de vijand aan te vallen om de Battlegroup te ontlasten. Kapitein Sander leidde de aanvallen persoonlijk. Hij raakte lichtgewond.

Alle details

Sergeant der mariniers Fred

Eenheid: Korps Mariniers

Sergeant Fred maakte in 2007 deel uit van een van de vier ploegen van de Special Task Force Unit Viper. Toen de Battlegroup in Chora in een zwaar gevecht verwikkeld raakte, besloten de VIPER-ploegen de vijand aan te vallen om de Battlegroup te ontlasten. Onder hevig vijandelijk vuur gaf hij blijk van moed door als leidinggevende voorop te gaan.

Alle details

Korporaal Ruud van Dijken van het wapen der infanterie

Eenheid: 43 Gemechaniseerde Brigade

Korporaal Van Dijken nam op 7 september 2008 deel aan een patrouille in de Baluchi-vallei. Toen een pantservoertuig van de eenheid door een bermbom werd getroffen, snelden hij en anderen te hulp terwijl het vuur de munitie in het voertuig liet exploderen.

Alle details

Korporaal der mariniers Dominique Willems

Eenheid: Korps Mariniers

Toenmalig tijdelijk korporaal Willems maakte deel uit van een Operational Mentor and Liaison Team. Op 16 juli 2008 begeleidde hij een Afghaanse geweergroep. Hij liep hierbij voorop. Toen de groep onder vuur kwam te liggen, bracht hij de eenheid op eigen initiatief op linie waardoor zij effectief konden terugvuren.

Alle details

Kruizen van Verdienste

Eerste luitenant der mariniers Jurjen Abma

Eenheid: Korps Mariniers

Op 21 februari 2008 voerde luitenant Abma een voetpatrouille uit ter ondersteuning van een Afghaanse legereenheid. Al snel liep de eenheid in een zware hinderlaag. Luitenant Abma zuiverde eigenhandig een nabijgelegen nederzetting en zag toe op de afvoer van een gewonde militair naar deze positie.

Alle details

Eerste luitenant Dennis Pickhard van de Koninklijke Luchtmacht

Eenheid: Explosieven Opruimingsdienst Defensie

Op 20 augustus 2007 liep luitenant Pickhard met een eenheid in een hinderlaag. Een pantservoertuig werd uitgeschakeld. Luitenant Pickhard en adjudant Martens brachten onder hevig vijandelijk vuur 3 collega's in veiligheid.

Alle details

Adjudant Rob Martens van de Koninklijke Luchtmacht

Eenheid: Explosieven Opruimingsdienst Defensie

Op 20 augustus 2007 liep adjudant Martens met een eenheid in een hinderlaag. Een pantservoertuig werd uitgeschakeld door een granaat. Adjudant Martens en luitenant Pickhard brachten onder hevig vijandelijk vuur 3 collega's in veiligheid.

Alle details

Sergeant-majoor der mariniers Patrick

Eenheid: Korps Mariniers

Rond de kerstdagen van 2007 diende de toenmalig tijdelijk sergeant-majoor Patrick als compagniesmentor van een Afghaanse legereenheid. Hij raakte veelvuldig betrokken bij gevechten en telkens toonde hij voorbeeldig leiderschap, moed en vakmanschap.

Alle details

Sergeant Peter Koole van het wapen der genie

Eenheid: 13 Gemechaniseerde Brigade

Sergeant Koole nam op 7 september 2008 deel aan een patrouille toen een pantservoertuig op een bermbom reed. Hij klom met gevaar voor eigen leven op het brandende voertuig om samen met korporaal Van Dijken soldaat Jos ten Brinke uit het exploderende voertuig te halen.

Alle details

Korporaal der eerste klasse Ben van het wapen der infanterie

Eenheid: Korps Commandotroepen

Korporaal Ben maakte in 2007 deel uit van een van de 4 VIPER-ploegen. Zij vielen de vijand aan om de Battlegroup te ontlasten toen deze in Chora in een zwaar gevecht verwikkeld raakte. Ben's ploeg liep in een hinderlaag, waarbij hij onder vijandelijk vuur zijn gewonde ploegcommandant bijstond.

Alle details

Korporaal der eerste klasse (b.d.) Franco Weijers van het wapen der genie

Korporaal Weijers nam op 19 januari 2007 deel aan een pelotonspatrouille, waarbij de eenheid werd getroffen door een autobom. Meerdere militairen raakten gewond, onder wie de groepscommandant en de pelotonscommandant. Korporaal Weijers, zelf aan zijn hoofd verwond, verleende hulp en nam de leiding over.

Alle details

Korporaal der mariniers Marco Eerhart

Eenheid: Korps Mariniers

Op 21 februari 2008 maakte korporaal Eerhart deel uit van een patrouille met het Afghaanse leger. Er brak een hevig vuurgevecht uit en door een gewonde Afghaan kon de voorste eenheid zich niet meer verplaatsen. Korporaal Eerhart nam op eigen initiatief de leiding over 20 Afghaanse militairen.

Alle details

Korporaal Bas Hol van het wapen der genie

Publieke uitreiking: het Kruis van Verdienste

Korporaal Hol nam op 19 januari 2007 deel aan een patrouille, toen het peloton werd getroffen door een autobom. Meerdere militairen raakten gewond. Korporaal Hol heeft onder gericht vijandelijk vuur de gewond geraakte boordschutter van het getroffen voertuig verzorgd.

Alle details

RTLNieuws.nl
`