Nederland

Ophef peperdure panden waterschappen

17 juli 2010 18:11 Aangepast: 12 juli 2011 10:37

Waterschappen hebben in de afgelopen jaren 166 miljoen euro gestoken in nieuwe hoofdkantoren, blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws.

'Peperduur', noemen vastgoeddeskundigen de projecten. Het Economisch Instituut Bouwnijverheid (EIB) concludeert dat de nieuwbouwkosten van vier waterschappen vergelijkbaar zijn met de prijzen voor kantoren aan de Amsterdamse Zuidas. En dat is een van de duurste kantorenlocaties van Nederland.

Nieuwe hoofdkantoren

Vijf waterschappen bouwden in de laatste vijf jaar nieuwe hoofdkantoren. Het gaat om Hollands Noorderkwartier in Heerhugowaard, Brabantse Delta in Breda, Rijn en IJssel in Doetinchem, Hollandse Delta in Ridderkerk en Rivierenland in Tiel. Alleen bij de laatste heeft het totale project een redelijke prijs, aldus het EIB.

Dure installaties

Bij de waterschappen met de hoogste uitgaven gaat veel geld naar uitstraling, duurzaamheid en tuinen of buitenruimtes. Over de duurzame investeringen zegt het EIB: "Een waterschap is een semi-overheidsorganisatie, dus ze willen waarschijnlijk een milieubewuste uitstraling hebben. Door te investeren in dure installaties, bespaar je natuurlijk op energiekosten. Maar je verdient die pas terug op een termijn van zo’n 10 tot 20 jaar. Wij zien dat de meeste commerciële bedrijven dit soort investeringen niet aandurven, dus je kunt je afvragen hoe rendabel het echt is. Anders zouden ze het toch allemaal doen?"

Kunst

Drie waterschappen investeerden ook nog eens fors in kunst: bijna 4,5 ton. Het gaat om de waterschappen Rivierenland, Brabantse Delta en Rijn en IJssel. Die laatste is koploper met een bedrag van ruim 188.000 euro voor kunstwerken.

Feestelijke opening

Ook aan festiviteiten rondom de nieuwbouw, zoals openingsfeestjes, zijn tonnen besteed. In totaal ging het om 417.000 euro, waarbij Rivierenland met een bedrag van 175.000 euro het meest uitgaf.

Kamer geschokt

Kamerleden reageren geschokt op de bevindingen van het RTL Nieuws-onderzoek. "Dit is buitensporig", zegt VVD-Kamerlid Helma Nepperus. "Zo’n project met vergaderzalen in een kasteel, dat past gewoon niet. Wij betalen belasting voor het beheren van de waterhuishouding en dáár moet ons belastinggeld dus naartoe gaan. Bovendien: er staan zo veel kantoren leeg, laat de waterschappen daar eerst naar kijken."

Staken van de bouw

GroenLinks wil dat waterschappen hun nieuwbouwprojecten per direct staken. "Ze moeten pas op de plaats maken. Zeker in deze economisch slechte tijden zijn dit soort investeringen onverantwoord”, zegt GroenLinks-Kamerlid Mariko Peters. "Ik betaalde als belastingbetaler afgelopen jaar weer meer waterschapsbelasting. Dat moet naar watervoorzieningen gaan en niet naar dure kantoren. Wij vinden ook dat waterschappen zich verschuilen achter hun investeringen in duurzaamheid. Een installatie meer of minder in zo’n kantoor, daar gaat het niet om. Als je echt iets duurzaams wilt doen, dan heb je het over grotere zaken, zoals het sluiten van kolencentrales."


Overzicht kosten nieuwe kantoren waterschappenOverzicht kosten nieuwe kantoren waterschappen

Brabantse Delta Hollands Noorderkwartier Hollandse Delta Rijn en IJssel Rivierenland

RTLNieuws.nl

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore