Nederland

Gloeilamp blijft gewoon te koop

10 augustus 2010 18:38 Aangepast: 10 augustus 2010 21:48

De oude vertrouwde gloeilamp moet verdwijnen van Europa en Den Haag. Hij is milieuonvriendelijk terwijl led- en spaarlampen veel zuiniger licht geven. Maar door een maas in de wet kan de consument het peertje gewoon blijven kopen: in de bouwmarkt. Dat heeft RTL Nieuws ontdekt.

Bij bouwmarkten als Karwei zijn gewoon nog gloeilampen van 60 watt te koop. Dat zijn 'matte lampen' die eigenlijk allang uit de handel hadden moeten zijn. Philips biedt de lampen echter nog wel aan voor professionele toepassingen, zoals voor de verlichting op de bouwplaats. Een slimmigheidje, een maas in de wet, een onbedoeld bijeffect? In ieder geval is de lamp gewoon te koop en dat kan hij blijven zolang Europa de wet niet aanpast.

Verboden voor in huis

Goed nieuws dus voor al die Nederlanders die de led- of spaarlampen nog niet zien zitten. Gewoon omdat ze lang niet altijd dimbaar zijn of omdat het licht toch net niet zo mooi wordt gevonden als dat van de gloeilamp. Maar hoe kan dat nou?

Per 1 september 2009 zijn sowieso alle gloeilampen vanaf 100 watt verboden voor in huis, maar ook alle matte lampen. Maar Europa had toen het de wet opstelde ook wel oog voor uitzonderingen. Zo is er nog geen led-lampje voor in de koelkast of in de afzuigkap. En ook lang niet alle auto's kunnen zonder de gloeilamp. Voor die gevallen is dus een uitzondering gemaakt.

Niet voor consumenten

De lamp van Philips (en ook andere producenten zouden de lamp produceren al heeft RTL alleen Philips-lampen aangetroffen) is zo'n uitzonderingslamp al zou je het niet zeggen. Wie beter kijkt naar de lamp ziet dat er een hamertje op het glas staat afgebeeld. En op het doosje staat het tekentje van een looplamp. Daarnaast staat op de een huisje met een streep erdoor getekend. Dit is een lamp bedoeld voor 'bouwachtige omstandigheden'.

De lamp is schokbestendig, juist voor dat doel. En daarmee is de lamp geen normale lamp en door de producent niet bedoeld voor huishoudelijk gebruik. En dus mag deze matte lamp wel gewoon verkocht worden. En dat blijft wel even zo. De prijs is wel drie tot vier maal hoger dan de 'oude' gloeilamp, wat het misschien weer minder aantrekkelijk maakt.

Reactie VROM

Het ministerie van VROM denkt dan ook niet dat consumenten de gloeilamp massaal gaan inslaan. Een woordvoerder zegt dat Philips niets verkeerds doet, maar dat het ministerie niet gelukkig is met de verkoop van de gloeilamp. De woordvoerder laat weten dat goed in de gaten wordt gehouden of de lamp niet te veel verkocht wordt. Want dan zou de doelstelling van het verbod in gevaar komen.

Binnen de grenzen

Philips benadrukt volledig binnen de grenzen van de wet te blijven. Bovendien laat het concern weten te werken aan mogelijke vervangingen voor deze lamp. Als de lamp voor in huis is bedoeld, dan kan de consument beter een spaarlamp nemen. Grappig is dat de divisie van Philips die de lamp maakt Home Lighting heet. En dat staat ook prominent op het doosje.

De EU-verordening over de gloeilampen

De Europese richtlijnen voor de verkoop en het gebruik van gloeilampen (Engels)

Waarom verbod op gloeilampen?

Sinds september 2009 is de verordening EG 244/2009 van de Europese ecodesign richtlijn van kracht. Vanaf dan gelden er steeds strengere eisen aan de energie-efficiëntie van alle spullen in huis die energie gebruiken en wordt bevorderd dat er steeds zuinigere produkten in de winkels komen en energie-inefficiënte produkten van de markt verdwijnen.
De richtlijn zorgt ervoor dat geleidelijk de minst efficiente lampen van de markt verdwijnen zodat uiteindelijk vanaf 1 september 2012 de handel in gloeilampen (en bepaalde soorten halogeenlampen) verboden wordt in Europa.
De richtlijn is opgesteld om het milieu te ontzien. Volgens berekeningen van de Europese Commissie levert het verbod in heel Europa een een geschatte energiebesparing van 40 TWh in 2020. Dat is vergelijkbaar met het energieverbruik van alle Belgische en Nederlands huishoudens samen, of 15 miljard kilo CO2.

Gloeilamp verdwijnt in stappen

In vier stappen moet de gloeilamp uit de winkel verdwijnen. De lampen met het grootste vermogen en de minst efficiënte lampen, gaan het eerst uit de handel.

Meer gevolgen

Sinds september 2010 zijn fabrikanten verplicht om meer informatie op de verpakking te zetten. Over de levensduur bijvoorbeeld, maar ook over de kleur van het licht, de lichtopbrengst en een waarschuwing voor niet-dimbare lampen. Dit maakt het voor u gemakkelijker om een vervangende lamp uit te zoeken.

Uitzonderingen

De verordening in de Ecodesign richtlijn heeft betrekking op niet-gerichte lampen voor huishoudelijk gebruik. Dat betekent dat kerstverlichting buiten het verbod valt. Half afgeschemrde gloeilampen, zoals de reflectorlamp vallen ook niet onder de regeling. En het verbod geldt ook niet voor lampen met een speciale toepassing, zoals warmtelampen, lampjes in apparaten (naaimachines, koelkasten), en lampen in schakelborden of een terrarium. Op de verpakking van lampen met zo’n speciale toepassing moet vermeld staan dat de lamp niet voor algemene verlichting geschikt is.

Alleen in Europa?

De Europese regelgeving is niet het eerste initiatief dat leidt tot het verbod op de gloeilamp. Ook Califonië en Australië hebben eerder al besloten de gloeilamp te verbieden. Vanaf oktober 2009 mag ook in Nieuw-Zeeland geen gloeilamp meer verkocht worden.

Bron: Milieu Centraal

RTLNieuws.nl
`