Nederland

Amsterdam vreest rellen door betoging

29 oktober 2010 13:03 Aangepast: 29 oktober 2010 15:14

Moet Amsterdam zich nou wel of niet opmaken voor een veldslag tussen Britse extreem-rechtse Wilders-aanhangers en anti-fascistische organisaties? En wat doen de Ajax-supporters?

Vrijheid van meningsuiting

Burgemeester Van der Laan van Amsterdam is bijzonder ongerust over de demonstratie van de EDL, de Extreme Defense League. Die organiseert morgen in Amsterdam een betoging om Geert Wilders te steunen. De demonstratie is aangevraagd door de European Freedom Initiative. Dit is een koepelorganisatie waartoe ook de EDL behoort. Officieel wordt betoogd ‘tegen de beperkingen die opgelegd worden aan de vrijheid van meningsuiting in Nederland en de rest van Europa’ (lees de persverklaring van de European Freedom Initiative).

Voetbalhooligans

Demonstraties van de EDL, die ook fel anti-islam is, lopen vaak uit de hand omdat de beweging veel voetbalhooligans aantrekt. Diverse betogingen liepen uit op relletjes. Van der Laan heeft daarom besloten de locatie van de EDL-demonstratie te verplaatsen van het Museumplein naar de Generatorweg in het Westelijk Havengebied. De politie hoopt de situatie hier beter te kunnen controleren dan in het stadscentrum.

Ajax-supporters

Van der Laan is bang dat voetbalhooligans uit het hele land de demonstratie aan zullen grijpen om te ‘rellen’. De site A.F.C.A. van Ajax-supporters roept leden op om ‘te laten zien dat zij het niet eens zijn met deze demonstratie’. Een citaat op de site: “Let wel: geen geweld tegen politie en/of ME, wij komen op voor onze stad en dulden in dit geval alleen de EDL niet in onze stad! Dit bericht betekent niet dat wij pro-Wilders zijn, integendeel, wij zijn alleen tegen dit soort mongolen die aan rechtse stemmingmakerij doen "

Extreemlinkse groeperingen

Van der Laan vreest ook de komst van extreemlinkse groeperingen. Volgens Het Parool heeft bijvoorbeeld de Antifascistische Aktie Amsterdam ook al aangekondigd te gaan demonstreren. Zij hebben hun tegendemonstratie echter niet aangemeld. Als zij dat niet doen, zal hun demonstratie worden verboden en zal de politie hard ingrijpen.

RTLNieuws.nl

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore