Nederland

Checklist redt duizenden levens

10 november 2010 22:46 Aangepast: 11 november 2010 00:02

De invoering van een checklist bij een ziekenhuisopname kan duizenden levens redden. Dat blijkt uit een onderzoek van het Amsterdamse AMC bij zes ziekenhuizen. De resultaten zijn gepubliceerd in het toonaangevende New Engeland Journal of Medicine.

Vragenlijst

Het gaat om de zogenoemde SURPASS-lijst, met de meest waarschijnlijke en onwaarschijnlijke vragen die alle behandelaars van een patiënt moeten invullen, vanaf het moment dat de patiënt binnenkomt, totdat deze het pand weer verlaat.

Wie de checklist ziet, kan het bijna niet geloven, zo eenvoudig is het. Het gaat om vragen als:

Fouten minimaliseren

Het zijn zo'n 100 vragen waar een vinkje voor móet staan. Ook móet er een paraaf onder staan van de supervisor voordat de patiënt door mag naar een volgend stadium. De aanpak laat het overslaan van een stap niet toe, wat de kans op menselijke fouten minimaliseert.

Aantal sterfgevallen met helft gedaald

Jaarlijks worden in Nederland 500.000 mensen geopereerd. 7500 patiënten overleven de operatie niet, ze overlijden tijdens of na de ziekenhuisopname. Door de nieuwe checklist daalt het aantal doden met de helft naar 3750.

Verplicht overnemen

Ziekenhuizen in de hele wereld hebben al belangstelling getoond voor de nieuwe werkwijze. De inspectie voor de gezondheidszorg wil dat alle Nederlandse ziekenhuizen het overnemen.

Uitgebreid

Het nieuwe checklist systeem wordt nog verder uitgebreid. Ook de zorg voor patiënten die alleen voor een dagbehandeling komen, wordt straks stap voor stap gecontroleerd.

RTLNieuws.nl
`