Ga naar de inhoud
Nederland

IJsland betaalt 1,3 miljard terug

IJsland heeft een ontwerpakkoord bereikt met Groot-Brittannië en Nederland over het terugbetalen van de schulden van de omgevallen Icesavebank. IJsland betaalt volgens minister De Jager het volledige bedrag van 1,3 miljard euro terug aan Nederland.

De Jager verwacht dat het akkoord op zeer korte termijn door het parlement in Reykjavik wordt behandeld. Als ook de president tekent, kan de IJslandse regering de finale handtekening zetten.

3% rente

IJsland betaalt Nederland een vaste rente van 3%. Die rente is kostendekkend. Groot-Brittannië krijgt met 3,3% iets meer rente, maar daar liggen de kosten hoger. De Britten hebben nog ongeveer 2,5 miljard euro van de IJslanders tegoed.

Vanaf 2016

De terugbetaling begint in juli 2016 en moet vóór 2046 volledig afgerond zijn. Het jaarlijkse bedrag dat IJsland terugbetaalt is maximaal 5% van de totale IJslandse overheidsinkomsten van het jaar ervoor. Het jaarlijkse bedrag kan nooit lager zijn dan 1,3% van het IJslandse bruto binnenlands product.

Eerder afgewezen

Een eerdere overeenkomst over terugbetaling van het voorschot werd afgelopen maart door de IJslanders afgewezen in een referendum. Daarvoor weigerde ook al de president het akkoord te tekenen.

Icesaving

Icesaving, de vereniging van grote spaarders die de dupe zijn van de val van Icesave, zijn niet tevreden met de deal. Zij vinden dat minister De Jager meer voor hen had moeten doen.


Vereniging van spaarders niet blij met dealIJslanders wijzen akkoord afPresident tekent Icesave-wet niet

Bron: RTLNieuws.nl