Nederland

'VS wijst knelpunten Nederland aan'

06 december 2010 09:32 Aangepast: 06 december 2010 21:12

De haven van Rotterdam is voor Amerika een belangrijke plaats. Als de haven wordt aangevallen door terroristen, dan kan dat gevaarlijk zijn voor de VS. Dat staat in documenten op WikiLeaks.

Waarom zijn transatlantische kabels zo belangrijk?binnenland132237drm/ddr16F164d891c51-ad1e-4992-90ed-8297ae9ae325De Rotterdamse haven, maar ook Katwijk en Beverwijk, waar transatlantische kabels aan land komen zijn mogelijk gevoelig voor terrorisme. Dat staat in een Amerikaanse lijst van kwetsbare locaties die gepubliceerd is door klokkenluiderssite Wikileaks.2010-12-06

De haven van Rotterdam en de havens van onder andere Hamburg en Hongkong worden gezien als kritieke punten in de wereldwijde logistieke keten.

Cables over kabels

Ook twee onderzeese communicatiekabels staan op de lijst van kwetsbare punten voor de VS. De kabels komen aan land in Beverwijk en Katwijk. Bekijk hier de hele lijst met honderden pijpleidingen, fabrieken, mijnen en communicatiekabels, die begint bij 'Africa'.

Beverwijk

De Atlantic Crossing-kabel (AC-1) die bij Beverwijk aan land komt, verbindt de VS, Groot-Brittannië, Nederland en Duitsland met elkaar. De kabel transporteert spraak- en dataverkeer.

Katwijk

In Katwijk komt de TAT-14, TransAtlantic Telephonecable nummer 14, aan land. Het is allang niet meer alleen een telefoonkabel, er gaan vooral data en internetverkeer doorheen.

Amsterdam

Grote afwezige op de lijst is het op één na grootste internetknooppunt ter wereld. Dat ligt ook in Nederland, in Amsterdam. Deze Amsterdam Internet Exchange handelt een groot deel van het nationale dataverkeer en internetverkeer naar het buitenland af. In 2006 legde een stroomstoring een deel van het Nederlandse internetverkeer plat, maar hoe kwetsbaar de AMS-IX nu precies is, is niet bekend.

Gevaar

Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Washington had in februari vorig jaar aan Amerikaanse ambassades wereldwijd gevraagd een lijst op te stellen van locaties, waarvan het verlies gevaar kan opleveren voor de openbare gezondheid, de economische, nationale en binnenlandse veiligheid van de VS.

Crimineel

De Britse minister van Buitenlandse Zaken William Hague noemt het publiceren van de lijst 'crimineel'. Volgens de minister is dit precies de informatie die terroristen willen hebben.

Waarom zijn transatlatische kabels zo belangrijk?


WikiLeaks plaatst Haagse documentenWikiLeaks: kernwapens in NederlandWikiLeaks op Nederlands adresCablegate: wat zeiden diplomaten over Nederland?

RTLNieuws.nl
`