Ga naar de inhoud
Nederland

Veel gaatjes bij kleine kinderen

Meer dan de helft van de kinderen heeft op vijfjarige leeftijd gemiddeld acht gaatjes, meldt TNO. Daarom gaat het Academisch Centrum voor Tandheelkunde in Amsterdam vier jaar lang onderzoek doen naar het poetsgedrag.

Onderzoek

In het onderzoek wordt gekeken hoe ouders gestimuleerd kunnen worden twee keer per dag de tanden van hun kinderen te poetsen. Het is namelijk belangrijk dat de tanden van het kind twee keer per dag worden gepoetst: na het ontbijt en voor het slapen gaan. Veel ouders doen dat niet. Uit het onderzoek moet blijken waarom niet en hoe dat verbeterd kan worden.

Groeiachterstand

Kinderen met een slecht gebit kunnen een groeiachterstand oplopen ten opzichte van leeftijdgenootjes. Daarnaast kunnen grote gaten een achterstand in geestelijke ontwikkeling opleveren.

Tips

Voor jonge kinderen is een zachte baby- of peuterborstel het beste en omdat kleine kinderen vaak nog veel tandpasta inslikken, is het beter om kinderen tot vijf jaar met fluoride-peutertandpasta poetsen. Daar zit namelijk minder fluoride in dan in gewone tandpasta.

Door van het poetsen een spelletje te maken, worden kinderen gemotiveerd om hun tanden te poetsen. Zo zouden ouders kunnen zingen of een versje opzeggen tijdens het poetsen. Een andere manier is om het kind eerst de tandjes van een pop of beer te laten poetsen en vervolgens de eigen tandjes.

Tips voor tandenpoetsen bij peuters

Bekijk het verslag: gemiddeld acht gaatjes

Tandenpoetsen bij peuters