Nederland

Voetballegende Coen Moulijn overleden

04 januari 2011 08:47 Aangepast: 04 januari 2011 13:44

Oud-voetballer Coen Moulijn is overleden. De legendarische linksbuiten van Feyenoord werd op oudejaarsavond getroffen door een herseninfarct.

Coen Moulijn (73) overleden binnenland132237drm/ddr16F1690a40876-82f4-4199-a1d6-9df5edb39152Oud-Feyenoorder Coen Moulijn is op 73-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van een herseninfarct. Sinds afgelopen zaterdag lag hij in het ziekenhuis, gisteren verslechterde zijn situatie snel.2011-01-04

Feyenoordicoon

Moulijn speelde in de jaren vijftig, zestig en zeventig bij Feyenoord. Hij kwam 38 keer uit voor het Nederlands elftal. Feyenoord won in 1970 met Moulijn als eerste Nederlandse club de Europacup 1 en de wereldbeker voor clubteams.

Oudejaarsavond

Moulijn lag sinds oudejaarsavond in het ziekenhuis. Gisteren verslechterde zijn toestand snel. Coen Moulijn is 73 jaar geworden.

Raspingelaar

Moulijn stond bekend als een raspingelaar, die met zijn magische linkerbeen vijandige rechtsbacks een bijzonder onaangename wedstrijd wist te bezorgen.

Mr. Feyenoord

Moulijn is onlosmakelijk verbonden met Feyenoord. Hij speelde 487 keer in het eerste elftal, waarmee hij recordhouder van de club is. Op het plein voor stadion De Kuip staat sinds 2009 een levensgroot van de beroemde linksbuiten, die zijn club altijd trouw is gebleven.

Zilveren Bal

Samen met Sparta-veteraan Tinus Bosselaar zou Moulijn morgen de Zilveren Bal uitreiken aan de winnaar van de wedstrijd tussen Feyenoord en Sparta Rotterdam.


REACTIES:

Oud-Feyenoorder Rinus Israel: Een bescheiden man. Daarom was hij waarschijnlijk ook zo populair bij het publiek. Coen was een mooi mens en ook ik moet dit verwerken. Als voetballer was hij soms onnavolgbaar. Als Coen aan de bal was, raakten de mensen in vervoering. Ik vond hem de beste speler die Feyenoord ooit had.

Oud-Ajacied Sjaak Swart: Ik ben hier wel even stil van. Coen Moulijn was een fantastische voetballer en een geweldige linksbuiten. Hij was een fenomeen en een hele fijne man. Ik heb met en tegen hem gespeeld en hij was een vriend van mij. We hadden regelmatig contact en ik kwam hem nog vaak tegen. De laatste keer was alles nog prima met hem. Dit is heel tragisch.

Joop Verschuren, Supportersvereniging Feyenoord: Niet alleen Feyenoord maar heel Rotterdam kan vandaag worden gecondoleerd. Coen was een markant persoon, een fenomeen in zijn tijd en nu nog met zijn hele hebben en houwen, zijn winkeltjes. Hij was een heel groot persoon. Hij was nog altijd nadrukkelijk aanwezig bij Feyenoord. Hij was overal bij en stond nog volop in het leven. Dit kom toch wel heel onverwacht. De schok in De Kuip is groot.

Oud-Feyenoorder Peter Houtman: Dit is uiterst triest. Coen was een geweldige voetballer en een fantastische vent. Het was een fijn warm mens. Dit is een enorme klap. Hij had zo'n warme uitstraling met humor. Als jongetje heb ik hem nog zien voetballen. Dit is triest, triest.

Hans Kraay, oud-ploeggenoot: Coen was een unieke voetballer. Zijn beweging binnendoor was uniek. Hij zette zijn tegenstander vast op het linkerbeen. Als trainer hoefde je tegen Coen niet te zeggen: doe dit of doe dat. Hij speelde zijn eigen wedstrijd, zoals Lionel Messi dat nu doet bij Barcelona. Coen was niet alleen een sublieme voetballer, maar ook een aardig mens. Je kon geen ruzie met hem krijgen. Het enige wat hij soms riep was: hé Veldhoen of hé Kraay: speel die bal eens in mijn voeten. Als je hem zag kon je je niet voorstellen dat hij zulke bijzondere dingen kon met een bal.

Michael van Praag, voorzitter van de voetbalbond KNVB: "Coen Moulijn was een gentleman onder de voetballers. Als ik de laatste jaren in de Kuip kwam en we liepen elkaar tegen het lijf kwam Coen altijd even een hand geven en een praatje maken. Over voetbal, maar ook over zijn zaak. Ik herinner me nog hoe ik als negenjarige voor het eerst naar Feyenoord-Ajax ging samen met mijn vader en een oom. Onderweg naar de Kuip hoorde ik voor het eerst de naam Coen Moulijn. Mijn vader sprak met ontzag over Coen. "Let maar eens goed op", zo waarschuwde hij, "Feyenoord heeft een goede linksbuiten die het ons moeilijk kan maken." Hij had niets te veel gezegd. We verloren die middag met 7-3."

Burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam: "Met het overlijden van Coen Moulijn heeft de stad een Rotterdamse volksheld verloren. Hij was een icoon voor de stad, voor de club Feyenoord en voor de hele voetbalwereld. Coen is helaas geen levende legende meer, maar een legende voor Rotterdam zal hij altijd blijven. Mijn gedachten gaan uit naar zijn familie, vrienden en alle fans van Coen Moulijn."

RTLNieuws.nl

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore