Staatsgeweld tegen ongewapende Libische burgers, mede mogelijk gemaakt door Nederland? Veel van de wapens die regimes in landen als Libië, Bahrein en Jemen gebruiken, komen uit Nederland.
Uit onderzoek van RTL Nieuws en onderzoeker Martin Broek blijkt dat ons land de afgelopen jaren producent en doorvoerhaven is geweest voor onder meer pantservoertuigen, vrachthelikopters en honderdduizenden granaten en patronen.
Pantservoertuigen en munitie
Nederland handelt vooral in afgedankt materieel, maar ook in gloednieuwe wapens. Van de leveringen naar het Midden-Oosten van de afgelopen 6 jaar maakte RTL Nieuws een overzicht. Uit informatie van het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie blijkt dat Nederland voor meer dan 4.000 vuurwapens, 150 pantservoertuigen, 18 miljoen stuks munitie waaronder 190.000 granaten aan vergunningen heeft afgegeven.
Libië
Van Kolonel Khadaffi is al decennia bekend dat hij het niet te nauw neemt met de mensenrechten. Toch verscheepte ons land naar Libië de afgelopen jaren onder meer transporthelikopters en nachtzichtkijkers.
Mensenrechten
Als het gaat om wapens en mensenrechten heeft Nederland een gespleten persoonlijkheid. Zo kan het gebeuren dat door Nederland geleverde goederen in Bahrein het demonstrerende volk in bedwang houden. Natuurlijk is er de afgelopen jaren ook kritiek geweest op de wapenleveranties, maar die wist de regering meestal naast zich neer te leggen.
Buitenlandse Zaken
In een reactie laat het ministerie van Buitenlandse Zaken weten: "Onder de huidige omstandigheden worden uiteraard geen wapens geexporteerd naar landen waar het onrustig is."
Te laat
Frank Slijper, onderzoeker van de Campagne tegen wapenhandel, vindt het mosterd na de maaltijd dat Nederland nu ineens niet meer wapenvergunningen aan dit soort landen geeft. "Pas bij een ware volksopstand komt de regering blijkbaar tot inkeer", zegt hij. "Ik vind dat nogal opportunistisch van Nederland. Nederland heeft de afgelopen jaren veel te vaak en te makkelijk wapenexport vergunningen verleent."