Nederland

Wilders boos over cartoon VARA-site

12 februari 2011 09:18 Aangepast: 12 februari 2011 18:07

PVV-leider Geert Wilders is boos op de VARA. De omroep heeft op de website Joop.nl een cartoon staan waarin een plan van de PVV wordt vergeleken met nazipraktijken.

Het gaat om het idee van de PVV om zogenoemde tuigdorpen te bouwen voor veelplegers. Op de is te zien hoe bewoners van zo'n dorp naar een douche worden gebracht, zoals dat in concentratiekampen gebeurde.

Lijsttrekkersdebat

Wilders vindt het 'een walgelijke cartoon'. Als de tekening niet direct verwijderd wordt, weigert Wilders woensdag naar het lijsttrekkersdebat te komen bij Pauw & Witteman. In die talkshow is ook PVV-lijsttrekker voor de Eerste Kamer Machiel de Graaf te gast. Wilders spreekt van 'zieke geesten' bij de VARA.

Chantage

Francisco van Jole, eindredacteur en oprichter van Joop.nl noemt de uitlatingen van de PVV-leider in een reactie 'chantage'. "De makers van Pauw & Witteman hebben hier helemaal niks mee te maken." Hij is ook niet van plan de cartoon van de site te halen. "Dit is de mening van een opiniemaker en die bieden wij een platform. Dat wil niet zeggen dat wij die mening altijd delen. Het is bedoeld om over te discussiëren."

Debat

Van Jole zegt het verder raar te vinden dat juist een politicus deze cartoon wil verbieden. "Ik snap dat hij boos is, zo'n cartoon is voor niemand leuk om te zien als het over jezelf gaat. Maar het maakt onderdeel uit van het maatschappelijk debat."

Twisten over goede smaak

Een woordvoerder van de VARA sluit zich aan bij Van Jole. "Over goede smaak valt te twisten", aldus de zegsman. "Ook in het geval van een cartoon. En de meningen op Joop.nl zijn niet per definitie ook de mening van de VARA. Wij duwen de PVV zeker niet in een nazihoek, zoals Wilders beweert."

RTLNieuws.nl

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore