Ga naar de inhoud
Opmerkelijk

‘Oermens had stekels op penis’

Ooit waren penissen van mannen bezaaid met kleine, harde stekels. Dat blijkt uit Amerikaans onderzoek waarbij menselijke genen werden vergeleken met die van chimpansees en makaken.

Weerhaakjes

De stekels op de penissen van onze voorouders leken op een soort weerhaakjes. Bij verschillende zoogdieren, zoals chimpansees en muizen, komen dit soort haakjes nog steeds voor op hun genitaliën.

Genot

Het is niet helemaal duidelijk wat de functie van de stekels was. Mogelijk leverde het extra genot op voor de oermannen. Een andere theorie is dat de stekels de ovulatie bij vrouwen konden stimuleren.

Concurrentie

Maar er is ook bewijs gevonden dat de weerhaakjes het vrouwelijke geslacht juist beschadigden. Mannen gebruikten hun stekels tijdens de paring mogelijk om sperma van hun concurrentie uit het vrouwtje te verwijderen.

Glad

Dat mannen tegenwoordig een gladde penis hebben, komt volgens de onderzoekers door de veranderingen in de menselijke hofmakerij. Mensen hebben tegenwoordig een monogamere leefstijl en ze hebben langer geslachtsgemeenschap met elkaar dan vroeger.

De bevindingen van het ondezoek van de Universiteit van Stanford zijn gepubliceerd in het tijdschrift Nature.

Bron: RTLNieuws.nl