Nederland

Kroon alleen gestraft voor wapenbezit

22 april 2011 08:46 Aangepast: 22 april 2011 12:22

Marco Kroon is door de Militaire rechtbank in Arnhem schuldig bevonden aan het bezit van en handel in stroomstootwapens. Hij wordt echter vrijgesproken van drugsbezit.

Jeroen Wetzels over zaak_kroon binnenland132237drm/ddr16F16124aa663-3ff5-42fe-a516-0558b7458feeVoor militair Marco Kroon is het waarlijk een Goede Vrijdag. Hij werd vrijgesproken voor drugsbezit en kreeg slechts een geldboete opgelegd voor het bezit van en handelen in stroomstootwapens. Verslaggever Jeroen Wetzels analyseert de uitspraak.2011-04-22 Zaak-Marco Kroon, de volledige uitspraak 132237De (volledige) uitspraak in de zaak tegen drager van de militaire Willemsorde Marco Kroon. De militair krijgt een geldboete voor het bezit en doorverkopen van stroomstootwapens. Van het bezit van drugs werd hij vrijgesproken.2011-04-2272fcd02d-7845-4ff2-8270-b7f541041461

750 euro

Hij krijgt een geldboete van 750 euro en een voorwaardelijk werkstraf van 80 uur met een proeftijd van 2 jaar. Dat zei de rechter in de Militaire rechtbank in Arnhem. De Officier van Justitie eiste eerder een werkstraf van 120 uur tegen de militair: 110 uur voor het bezit en doorgeven van stroomstootwapens en 10 uur voor drugsbezit.

Borstharenonderzoek

De rechtbank heeft het borstharenonderzoek voor het aantonen van het gebruik van cocaïne niet gebruikt. Er kan niet uit worden afgeleid dat Kroon drugs in zijn bezit heeft gehad of heeft gebruikt, constateren de rechters.

Militaire Willemsorde

Kroon kan gewoon bij Defensie blijven werken en daardoor zijn Militaire Willemsorde behouden. De Willemsorde is de hoogste militaire onderscheiding die iemand kan krijgen. Militairen die worden betrapt op drugsgebruik worden vervolgd, en bij veroordeling ontslagen.

Door een hel

Kroon zei dat hij de afgelopen periode door een 'hel is gegaan', en liever de Chora-vallei in Afghanistan weer in te gaan dan dit nog een keer door te moeten maken. "Ik heb een straf gekregen voor iets wat ik niet had moeten doen. Niemand staat boven de wet", aldus Kroon die zich neerlegt bij de uitspraak.

Trots

"Het belangrijkste is dat ik de majesteit op 4 mei recht in de ogen kan kijken", vervolgt Kroon zijn reactie. De Militaire Willemsorde zit op zijn borst. "Ik blijf hem met trots dragen", benadrukte de commando. Op de vraag hoe hij nu verder gaat, antwoordde hij: "Vooruit."

Knoops

Volgens zijn advocaat Geert Jan Knoops is er in het kamp van Kroon geen 'overwinningsgevoel'. ,,Er zijn alleen maar verliezers in deze zaak. Er is grote schade aangericht door de speculaties van het Openbaar Ministerie (OM) en in de media. We hopen dat het OM inziet dat dit vonnis niet aanvechtbaar is en dat het zich erbij neerlegt."

Inleveren

Kroon zei zelf dat hij zijn Willemsorde zou inleveren wanneer hij voor drugsbezit zou worden veroordeeld. "Dan ben ik die onderscheiding niet waard", zei hij tegen de rechtbank in Arnhem. Kroon kreeg de Willemsorde in 2009 wegens getoonde moed tijdens een verblijf in Afghanistan.

Ontkend

Kroon heeft het bezit en gebruik van drugs zelf altijd ontkend. Wel gaf hij zelf het bezit en doorgeven van stroomstootwapens toe.

Hoger beroep

Het is vooralsnog onduidelijk of het Openbaar Ministerie in hoger beroep gaat tegen de uitspraak van de rechtbank.

Verslaggever Jeroen Wetzels twittert:

Wat is de Militaire Willemsorde?

Van oorlogsheld naar drugsverdachte Geen smoking gun tegen oorlogsheld Advocaat Kroon: OM niet ontvankelijk Werkstraf geëist voor Marco Kroon OM laat borsthaarbewijs vallen NFI wijzigt borsthaarconclusie Vriendin Kroon gebruikte drugs

RTLNieuws.nl

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore