Nederland

Positie Spronck wankelt na schandaal

22 mei 2011 12:34 Aangepast: 12 juli 2011 10:08

De kerkelijke commissie van de Salesianen in Brussel vergadert morgen over de positie van de prominente Nederlandse overste Herman Spronck. Die is in opspraak geraakt omdat hij een Salesiaanse pater steunt die lid was van pedofielenvereniging.

Overste Claes bepleit maatregelen

In een gesprek met RTL Nieuws geeft de provinciaal overste nu al aan dat wat hem betreft maatregelen volgen. "Ik heb vernomen dat de Nederlandse bisschoppen naar Rome stappen als wij niet ingrijpen. Ik ondersteun en begrijp die uitspraak volledig. Er moeten nu snel maatregelen volgen. Maar de commissie moet beslissen", verklaart Jos Claes tegenover onderzoeksjournalisten van RTL Nieuws die het pedoschandaal onthulden.

Spronck in opspraak

Spronck is in opspraak geraakt omdat hij jarenlang een voor zedenincidenten veroordeelde Salesiaanse pater steunde die lid was van de pedofielenvereniging Martijn (1994-2011). Spronck betwist na zijn eerdere bevestiging tegenover RTL overigens dat hij ervan wist.

Ook bleek de Nederlands overste zelf vrije ideeën te hebben over bepaalde seksuele relaties tussen volwassenen en kinderen. Met de publicatie van zijn uitspraken over die ideeën is Spronck het niet eens.

Commissie-Deetman wist ervan

Onderzoek naar de zaak van provinciaal overste Claes gaat ook in op de informatie van de commissie-Deetman, die in ons land het brede misbruikschandaal in de kerk onderzoekt. Die blijkt namelijk al op de hoogte te zijn geweest van deze zaak. "Ik wist dit niet, maar ik zal het zeker voorleggen aan de commissie die ik ga instellen en zo nodig contact zoeken met Deetman", aldus Claes.

Beslissing in Rome

De Nederlandse bisschoppenconferentie verklaart tegenover RTL dat zij geen rol kunnen spelen in deze zaak, aangezien het puur een zaak van de orde is. Formeel staan de bisschoppen los van de ordes en congregaties binnen de rooms- katholieke kerk. De provinciaal overste in Brussel, of anders zijn hoogste Salesianen-baas in Rome, zal dus moeten beslissen wat er met de twee omstreden paters gebeurt.

Claes stelt waarschijnlijk vandaag een woordvoerder aan in deze zaak.

Kerkhistoricus: overste moet weg

Martijn: Heksenjacht tegen progressieve paterEmail Van B. aan pedofielenclub Martijn (pdf)Overste verbijsterd over pedofiele pater'Seks met 12-jarige moet kunnen''Ik kijk graag naar blote jongens'Reconstructie pedofiele paterPater lid van pedofielenvereniging

Reactie overste Spronck

"Tot onze grote ontsteltenis vernamen we in de pers dat pater Van B. lid was van de vereniging Martijn. Het lidmaatschap van zulke verenigingen strookt niet met het ethos van de salesianen van Don Bosco. Derhalve keuren we dit ook ten zeerste af en distantiëren ons van dit persoonlijk initiatief. Dit feit zal ongetwijfeld bij vele mensen gevoelens van boosheid en onbegrip oproepen. Ik heb hiervoor alle begrip en wil me dan ook excuseren bij alle mensen die hierdoor gekwetst en ontgoocheld zijn. Naar de toekomst zullen we ons als salesianen op een positieve manier blijven engageren voor jonge mensen."

Herman Spronck, delegaat

Vereniging Martijn

Op de website martijn.org omschrijft de vereniging zichzelf als een platform voor discussie over pedofilie. Hun doel is de sociale en maatschappelijke acceptatie van kinderen-ouderen relaties. De vereniging is in 1982 opgericht. De huidige voorzitter Ad van den B. is dit voorjaar opgepakt door de politie i.v.m. het in bezit hebben van kinderporno.

RTLNieuws.nl
`