Nederland

Kinderopvang gekoppeld aan werkuren

13 mei 2011 17:59 Aangepast: 13 mei 2011 19:36

De kinderopvangtoeslag wordt vanaf volgend jaar gekoppeld aan het aantal gewerkte uren van de ouders. Dat zeggen minister Kamp (Sociale Zaken) en staatssecretaris Weekers (Financiën).

Reistijd

Daarbij wordt gekeken naar de minst werkende partner. Bij kinderen tot vier jaar kan 140% van de werkuren worden gedeclareerd. Dit om rekening te houden met de reistijd van werk naar opvang.

BSO

Voor buitenschoolse opvang (BSO) voor kinderen tussen de 4 en 12 jaar kan nog maximaal 70 procent van de gewerkte uren worden opgegeven bij de Belastingdienst als opvanguren. Voor de BSO kan minder gedeclareerd worden, omdat deze kinderen ook naar school gaan.

Misbruik

Kamp en Weekers hopen misbruik van de kinderopvangtoeslag tegen te gaan door een directe relatie aan te brengen met de gewerkte uren. "Het doel van de kinderopvangtoeslag is om de arbeidsdeelname te ondersteunen. Daarom is het onwenselijk dat er toeslag wordt verleend voor opvanguren die niet gerelateerd kunnen worden aan gewerkte uren van de ouders of verzorgers", stelt Kamp.

Bezuinigingen

Kamp komt volgende maand ook met plannen om fors te besparen op de kinderopvangtoeslag, omdat de kosten hiervan de afgelopen jaren steeds zijn toegenomen. In het regeerakkoord van het minderheidskabinet van VVD en CDA staat dat het vooral de bedoeling is om de steun aan hogere inkomens af te bouwen.

Buitenproportioneel

Boink, de belangenvereniging van ouders in de kinderopvang en peuterspeelzalen, zegt dat steeds meer ouders moeite hebben de kosten van de kinderopvang te betalen. Zij zijn daaraan dit jaar al 1200 tot 1500 euro meer kwijt, zegt voorzitter Gjalt Jellesma. De problemen worden alleen maar groter door de bezuinigingen. Jellesma noemt het 'buitenproportioneel' dat ouders over drie jaar 4800 tot 6000 euro meer moeten betalen.

RTLNieuws.nl

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore