Nederland

UWV geeft spookburgers uitkering

11 mei 2011 19:22 Aangepast: 12 juli 2011 10:06

Jarenlang heeft het UWV uitkeringen betaald aan mensen die officieel niet bestaan. Ze staan bij geen enkele gemeente ingeschreven. Het gaat om duizenden mensen, die ook nergens belasting betalen en misschien niet eens in Nederland wonen.

'Tienduizenden spookfraudeurs landelijk' binnenland132237242170242301drm/ddr16F16AL9fbbea96-fdee-4772-b281-7cf1a7ea1907Op de redaktie is verslaggever Siebe Sietsma. Hij legt uit waarom het UWV miscommuniceert met de gemeente Amsterdam.2011-05-11

Woonplaats onbekend

Dat blijkt uit interne stukken van het UWV in Amsterdam, waarop de researchredactie van RTL Nieuws de hand wist te leggen. In die stukken staat dat deze uitkeringgrechtigden in Amsterdam wonen, terwijl de gemeente nog nooit van ze heeft gehoord.

8500 mensen

Het UWV heeft jaar na jaar uitkeringen verstrekt aan mensen die tegen het UWV zeggen in Amsterdam te wonen, maar dat helemaal niet doen. Het gaat om 8500 mensen die bij de gemeente Amsterdam niet bekend zijn. Ze komen daar in de gemeentelijke basisadministratie niet voor. Toch krijgen ze wel een uitkering, bijvoorbeeld een werkloosheids-, WAO- of ziektewetuitkering.

'Bizar hoog'

"Dit aantal alleen al voor de gemeente Amsterdam is bizar hoog", zegt Ger Koopmans, Kamerlid voor het CDA. "Het is niet normaal dat je een uitkering hebt en niet een inschrijving in de basisadministratie. Eentje is al onterecht, dit zijn er duizenden. Dat moet worden uitgezocht."

Spookburgers

RTL Nieuws berichtte eerder al over spookburgers, burgers die zoek zijn voor gemeenten. Maar deze nieuwe groep spookburgers is niet eens bekend bij welke Nederlandse gemeente dan ook. Ze komen in geen enkele administratie voor.

2006 tot 2009

Het gaat om uitkeringen in de periode 2006 tot 2009. Mogelijk is er sprake van grootschalige uitkeringsfraude, vermoedt het CDA. Sowieso betalen deze uitkeringsgerechtigde spookburgers geen gemeentelijke belastingen en heffingen, omdat ze bij geen enkele gemeente bekend zijn.

Fraude of niet?

De gemeente Amsterdam wil nu van het UWV weten om welke 8500 mensen het gaat. "We willen weten wat er aan de hand is met deze groep", zegt Diana Duttenhofer, directeur Dienst Persoons- en Geo-informatie. "We weten het niet, we kennen ze niet en dus zou je kunnen denken aan fraude."

Delen met GBA verplicht

Allerlei instanties melden de gemeente duizenden keren per jaar nieuwe of afwijkende adressen. Dat is als instanties twijfelen over een adres, ook wettelijk verplicht. Het UWV is een uitzondering. Dat heeft volgens de gemeente Amsterdam in 2010 geen enkele keer een ander adres gemeld. Ook voor 2010 deed meldde UWV mondjesmaat, maar toen was dat ook nog niet wettelijk verplicht.

Reactie UWV

Op de vraag hoeveel mensen er landelijk een uitkering krijgen zonder in de basisadministratie van een gemeente te staan, wil het UWV op korte termijn geen antwoord geven. De regeringspartijen VVD en CDA willen dit nu uitgezocht hebben en ook weten hoe groot het landelijke probleem is.

Lees de complete reactie van het UWV

RTLNieuws.nl

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore